ZOR-CSÜS PROJESİ BAŞLATILDI
Avrupa Birliği, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Üreme Sağlığı Programı'nın desteğiyle Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) tarafından Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı (BİTAV) ile Türkiye Aile Planlaması Derneği (TAPD) ortaklığında yürütülen 'Zorlananlar (Engelliler) İçin Cinsel Sağlık-Üreme Sağlığı' (ZOR-CSÜS) projesi başlatıldı.
ÖZEV'den yapılan açıklamada, Türkiye nüfusunun yüzde 10'undan fazlasının günlük hayatını engelli damgasıyla yaşadığı belirtilerek, özürlü vatandaşların hukuken hakları olmasına rağmen, Türkiye'de yeterli bakım ve ilgiyi görmediği belirtildi. Yardımlar ve ilginin, acıma ve vicdan muhasebesine dayalı yapıldığı için çok çeşitli alanlarda özürlü vatandaşların yeteri kadar bilgilenemediği, topluma uyum sağlayabilecek bir seviyede olsalar bile, bunu gerçekleştiremedikleri kaydedildi.
En büyük sorunlardan birinin de, gerek ailenin gerek rehabilitasyon merkezlerinin cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda özürlü vatandaşları ve ailelerini bilgilendirmek konusunda yetersiz kalmasından kaynaklanan, yanlış bilgilendirme, özre dayalı ve kişiselleştirilmiş bir cinsellik eğitiminin olmaması olduğu belirtildi. Bu eksikliğin de cinsel istismara, tacizlere, kişinin mutlu bir aile kurabilecek bir seviyede olsa bile, bunun farkında olamamasına, cinselliğin, mahremiyetin ne demek olduğunu bilmemesinden kaynaklı toplumla kaynaşma sürecinde gecikmeler, hiç kaynaşamama durumlarının yaşanmasına, ailesi tarafından yaptığı hareketler sonucunda dışlanmasına, eve kapatılmasına neden olduğu kaydedildi. Projede özellikle 'zorlananlar' kelimesinin kullanıldığına da dikkat çekilerek, adı geçen kuruluların zorlanan kişiler ve ailelerinin genel ve cinsel üreme sağlığı konularındaki sağlık ve mutluluklarına katkıda bulunmak amacıyla bu projeyi hazırladıkları ifade edildi.
Proje kapsamında, standartlaştırılmış görsel-işitsel eğitim materyallerinin üretimi, bu materyallerin Ankara (Afyon,Düzce, Konya, Sivas), İstanbul (Bursa, Kastamonu), Diyarbakır (Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak), Antalya (Mersin, Adana, Burdur, Isparta), İzmir (Aydın, Manisa, Kütahya), Erzurum (Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır) olmak üzere 6 bölgede dağıtımı ve sağlık uzmanları eğiticiler, zorlananların aileleri ve sivil toplum kuruluşları nezdinde eğitim seminerleri düzenlenecek. Ayrıca zihinsel ve ortopedik engellilerin üreme sağlığıyla ilgili davranışlarında bilinmeyenler sorgulanacak ve analiz edilmek için bilimsel bir araştırma yapılacak. Projeyle toplumda zorlanan insanların CSÜS hakları ve problemleriyle ilgili daha iyi bir ulusal anlayışın oluşmasına katkıda bulunulması hedefleniyor. ZOR-CSÜS kapsamındaki Bölgesel Eğitim Aktiviteleri ile özürlülerle ailelerinin ve dolaylı olarak tüm toplumun özürlü cinsel sağlığı konusunda bilgilenmesi hedefleniyor.