Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, ekonomide yaşanan dar boğazın eğitim ve öğretim yılının açılmasıyla birlikte bir nebzede olsa aşıldığını ve piyasalara canlılık geldiğini söyledi.
OKULLAR AÇILDI, EKONOMİ CANLANDI
Başkan Hınıslıoğlu, 2009-2010 Eğitim ve öğretim yılının açılmasıyla birlikte ülke genelinde ekonomik alanda piyasaların canlandığını belirterek, “15 milyon öğrencinin eğitime başlaması ilimiz ve ülke genelinde yapılan eğitim harcamalarının il ve ülke ekonomisine önemli girdiler sağlamıştır . Bu da her kesimden esnaf ve okul malzemesi satan tüm kesimi bir nebze de olsa rahatlatmıştır. dedi.
ALTIN KAZANDIRIYOR
Hakkı Hınıslıoğlu, döviz fiyatlarında Dolar ve Eoru’nun genel seyrini devam ettirdiğini ve dar bant seviyesinde konumunu koruduğunu belirterek, faizlerde ise düşmenin devam ettiğini, petrol fiyatlarında ise geçen seneye göre aşağılarda seyreden fiyatların bu yıl 70 Dolar seviyesinde olduğunu belirterek, yine altına yapılan yatırımın kazandırdığını ve altının altın çağını yaşadığını söyledi.
SOĞUK SÜT ÜRETİMİ VURGUSU
Başkan Hınıslıoğlu, mevsimsel olarak ilimiz ekonomisine bakıldığı zaman, yine bölge insanının tarım ve hayvancılık başta olmak üzere geçimini idame ettirmeye çalıştığını belirterek, “Ancak defalarca söylememize rağmen aile işletmeciliği bazında yapılan, tarım ve hayvancılık yeteri kadar getirisi olmuyor. En küçük bir krizde bu işletmelerde bıkkınlık gibi olumsuzluklar yaşanıyor. Önümüzdeki dönemde yeni çıkarılan Teşvik Yasası sayesinde ilimizde soğuk süt üretimini ve etçil ırk büyük ve küçük baş hayvancılığını geliştirmemiz lazım“ şeklinde konuştu.
TARIMDA TEKNOLOJİYİ KULLANMAK ZORUNLULUĞU
Hınıslıoğlu, dünya ülkelerinin artık en son teknoloji ile tarım ve hayvancılık yaptığını, bizim ülkemizde ise hala atadan, dededen kalma yöntemlerle bu işin yapıldığını vurgulayarak, “Dünyada yapılan soğuk süt üretiminin ve tesislerinin bir an önce kurulması için çalışmaların yapılması şarttır. Soğuk süt dediğimiz, inekten sağıldıktan sonra işleme yerine getirilinceye kadar kurulacak olan soğuk zincir anlamına geliyor.Şimdiye kadar ülkemizde hep sıcak süt yöntemi ile çalışılıyor. Bu çalışmalar çok verimli ve çok rantabıl olmuyor. Ürün ve miktarında da bir fazlalığın olmadığını gördük. Bunun için soğuk süt üretim tesisleri ve üretim yerleri kurulması artık kaçınılmazdır. Çünkü dünya soğuk süt üretimini kullanıyor, bu teknolojileri kullanıp takip ediyor.Yani bizlerde bu teknolojiyi bu imkanları kullanmadığımız sürece ne sürdürülebilirliğimizle ne de rekabet edebilirliğimizden söz etmemiz mümkün değildir. “ diye konuştu.
ET VE SÜT ÜRETİMİ BİRBİRİNDEN AYRILMALI
Et ırkı hayvandan artık süt elde etmekten uzak durulması gerektiğini ifade eden Hınıslıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:“ Dünya artık, etçil ırklar üretti. Bu ırkları buralara getirip buralarda yetiştirmek lazım. Biz bunları söylediğimiz zaman Erzurum’da ‘Kerameti kendinden menkul’ diye bazı çevreler maalesef, bunun aslını astarını enini uzununu boyutlarını bilmeden eleştiriyorlar. Bizim görevimiz farklılık, bu işi gerçekleştirecek bu işleri yapacak insanların görevleri farklıdır. Dünyanın en iyi şeyi eğitimdir. Eğitim olmadığı müddetçe, eğitemediğimiz müddetçe bir şey yapmanız mümkün değil. Önce eğitim önce insan, yani insana yapılan yatırım boşa yapılan yatırım değildir. Her işi ehli olana yaptıracaksınız, ehli olmayan insanlara yaptırdığınız zaman bir sürü krizlerle uğraşıyoruz. En küçük bir kriz döneminde dahi. gazeldeki yaprak gibi hemen hepimiz titriyoruz”.