Erzurum’da bir hazır giyim mağazasında satış müdürlüğü yapan Gökhan Çimen, bayram heveslerinin kursaklarına dizildiğini söyledi. Çimen, “Ramazan ayı boyunca zaten işlerimiz çok iyi durumda değildi. İlk 20 gün satış yapamadan geçti. Ancak son 10 gün içerisinde satışlarımızda canlanma oldu. Ama bu satışlarımızda da kâr edemedik. Okulların açılması az da olsa işlerimizde biraz hareketlilik getirdi. Ekonomik kriz olduğu için işlerimizde yarıdan fazla düşme oldu. Tek beklentimiz bayramdı, maalesef umduğumuzu bu bayramda da bulamadık. Ürünlerimizde indirim yapmamıza rağmen yinede beklediğimiz ilgiyi göremedik. Bayram öncesi kalabalık fazlaydı, fakat bu kalabalık para hareketine bir türlü yansımadı. Gelen vatandaş sadece sorup, daha ucuzunu nasıl alabilirim hesabını yaptı. Bu bayram satışlar bizim yüzümüzü güldürmedi. Umudumuz Kurban Bayramı; bu nedenle beklentilerimizi iki ay sonrasına erteledik.” diye konuştu.
VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ YOK
Can Akpunar isimli bir başka konfeksiyoncu ise, fiyatların neredeyse 2 yıldır aynı olduğunu, bunun yanında bir de çeşitli indirimler yaptıklarına vurgu yaparak, vatandaşın bu faktörleri bile dikkate almadığını dile getirdi. Akpunar, “2 yıl öncesinin fiyatlarından vitrine ürün çıkarmamıza rağmen vatandaş dönüp bakmadı bile. Halbuki bu fiyatlardan 2 yıl önce pazarladığımız ürünler, kapanın elinde kalıyordu. Bu da gösteriyor ki, ekonomik krizin millete teğet falan geçtiği yok. Kriz, milletin cebinin tam da ortasından geçmiş durumda. Öyle olmasa, vatandaş giydiği gömlekte ya da paltoda tasarruf yolunu seçmez. Böyle bir bayram geçireceğimizi bize 2 yıl önce söyleselerdi, kesinlikle inanmazdık. Ama maalesef çok durgun ve alışverişin neredeyse sönük geçtiği bir bayram geçirdik.” ifadelerini kullandı.
“İnsanlarda para yok, esnafta para yok. Bu para nerede, bizim de aklımız almıyor.” diyen Akpunar, piyasaların canlanmaması halinde, esnafı kötü bir sonun beklediğini sözlerine ekledi.