Fuat Özkaracar, “Vatandaşlarımız hazır giyimle tanışmadan önce bizim işlerimiz çok iyi ve mesleğimiz çok önemliydi. Ancak insanlarımız hazır giyimle tanıştıktan sonra şimdilerde sadece tamir işleriyle anılır olduk. Bundan 5 ile 10 yıl öncesine kadar özellikle bayram sezonu geldiğinde dünyanın işini yapıyorduk. Bayrama iki üç gün kala elimizdeki siparişleri yetiştiremezdik. Şimdi sadece bedenine uygun hazır kıyafet bulamayanlar bize geliyorlar. Onun dışında pantolon paçası, fermuar gibi ufak tefek işleri yapıyoruz. Bunlar da son dönemde azaldı.” dedi.
VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜKLÜĞÜ
İşlerin kötü gitmesinde teknoloji kadar vatandaşın ekonomik durumunun da etkili olduğunu anlatan Özkaracar, “Vatandaşımızda para yok. Pantolon paçalarını bile artık kendi imkânlarıyla yapıyorlar. Elbise diktirmek isteyenler bize taksitle iş yapıp yapmadığımızı soruyorlar. Kimi vatandaş kredi kartı ile ödemek istiyor. Terziler olarak ortada yaptığımız bir iş yok ki, bankalar da kalkıp bize post cihazı versin!” ifadelerini kullandı.
ESKİ BAYRAMLARI ADETA MUMLA ARIYORLAR
Bayramlarda gece mesaisi yapan meslek kolları arasında terziliğin geldiğini hatırlatan Fuat Özkaracar, “Çok değil, Erzurum’da 10 sene öncesine kadar bayrama bir iki gün kala sabahlardık. Geceleri bile tam tekmil çalışır, aldığımız siparişleri yetiştirmeye çalışırdık. Her ne olduysa, işler bıçak gibi kesildi. Önceleri anlaşmalı olduğumuz mağazalar vardı; müşterilerin buralardan aldıkları kıyafetleri biz tanzim ederdik. Ama artık bu da tarihe karıştı. Eskiden her köşe başında ya da her cadde bir terzinin bulunduğu Erzurum’da, meslektaşlarımız birer birer işlerini terk ettiler. Kalanlar da, yapacak başka işi olmayanlardan oluşuyor. Bizim sonumuz da ne olur, orasını Allah bilir.” diye konuştu.