DUT İŞLEME TESİSİ
Oltu, Olur, Şenkaya, Tortum, Uzundere, Narman, İspir ve Pazaryolu ilçelerinde hayata geçirilen organik meyvecilik projesiyle marka olmayı hedefleyen Erzurum’da, ‘Dut Operasyonu’ başlıyor. Erzurum Valiliği’nin koordinatörlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ile İl Özel İdaresi’nin de destekleriyle hazırlanan “Erzurum İli Çoruh Havzası Meyvecilik Atılım Projesi” çerçevesinde, Olur ve Uzundere ilçelerinde 10’ar kişilik istihdam sağlayacak iki ayrı ‘Dut İşleme Tesisi’ kurulacak.
PROJE ÖDENEĞİ
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Tarım İl Müdür Vekili Uysal Fayet Örbay, “Erzurum İli Çoruh Havzası Meyvecilik Atılım Projesi’nin uygulanmasına son sürat devam edildiğini açıkladı. Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında yürütülen proje doğrultusunda, Erzurum’un Olur ve Uzundere ilçelerinde iki ayrı ‘Dut İşleme Tesisi’ kurulacağını kaydeden Örbay, 400’er bin TL ile ödeneklendirilen tesislerin ihale aşamasına getirildiğini bildirdi. Tesislerin kurulacağı arazilerin tapu işlemlerinin tamamlandığını ve sürecin artık ihale aşamasına getirildiğini anlatan Örbay, “Bu tesisler sayesinde yörede yetiştirilen dutlar ekonomiye kazandırılacak. Aynı zamanda her iki ilçede yeni bir istihdam alanı oluşturulacak.” diye konuştu.
İKİ İLÇEDE İŞLEME TESİSİ KURULACAK
Olur ve Uzundere ilçelerinde yapılacak olan tesislerin, tek katlı bina ve makine dairesi şeklinde planlandığını belirten Uysal Fayet Örbay, yaklaşık 300’er metrekare alan üzerine kurulacak olan yatırımlar sayesinde, hem yöredeki meyveciliğin markalaştırılacağını, hem de işsizler için yeni bir geçim kapısı açılacağını dile getirdi.
DUT YETİŞTİRİCİLİĞİ TEŞVİK EDİLECEK
Tarım İl Müdür Vekili Uysal Fayet Örbay, ihale aşamasına getirilen yatırım sürecinin, bu yılsonuna kadar tamamlanmış olacağını belirterek, “Adı geçen ilçelerimizde dut yetiştiriciliği anlamında büyük bir potansiyel var. Ancak bu yemişler değerlendirilemediği için bir ziyan söz konusu. Bu proje sayesinde dut yetiştiriciliği hem teşvik edilecek, hem de ekonomik anlamda ziyan olan meyveler, işlenerek ekonomiye kazandırılacak. En az 10’ar kişinin istihdam edilmesinin planlandığı tesislerde, yöremize has organik meyveler markalaştırılmış ve katma değer üretimi sağlanmış olunacak.” dedi.