İzmir’de yaşayan yaklaşık 460 bin Erzurumlu’nun çoğunlukla fırıncılık ve inşaat sektöründe yaygın hizmet verdiğini belirten İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş, “İzmir’de odamıza bağlı olarak faaliyet gösteren 833 ekmek fırını var. Bunların 600’ünü işleten Erzurumlu. Bu durumu, Erzurumlular’ın ekmek yapımı konusundaki yeteneklerine bağlıyoruz. Fırıncılık zor bir meslek ve Erzurumlular da zor işleri seviyor” diye konuştu.
ÇOĞUNLUĞU İSPİRLİ
Erzurumlular’ın ekmek üretimi ve fırıncılık konusunda geleneklerden gelme yeteneklerinin olduğunu belirten ve kendisi de Erzurumlu olan Nejdet Durmuş, “Erzurumlular’da fırıncılık geleneği cumhuriyetin ilk yıllarına dayanıyor. Göçlerle yurdun çeşitli yerlerine dağılan Erzurumlular, ekmek yapma konusundaki yeteneklerini gittikleri yerlere de taşıdılar. Zamanla İzmir’de de geniş nüfusa sahip olan Erzurumlular, sektörde de kendilerini kanıtladı. Benden önceki oda başkanımız Bekir Yavuz da Erzurumlu” dedi