ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig'de 38. hafta programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 38. hafta programı açıklandı
Erzurum’dan 4 ayda 11,2 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11,2 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’da kişi başına 21.6 bin TL harcama
Erzurum’da kişi başına 21.6 bin TL harcama
Erzurum 3 ayda 18 tasarım üretti
Erzurum 3 ayda 18 tasarım üretti
Erzurum protestolu senette 2. sırada
Erzurum protestolu senette 2. sırada
HABERLER>GUNCEL
24 Ocak 2005 Pazartesi - 00:00

Yanlış yüzülen deri ekonomiye zarar veriyor

Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Atasever...

Yanlış yüzülen deri ekonomiye zarar veriyor

Yanlış yüzülen deri ekonomiye zarar veriyor Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Atasever, deri sanayinin son yıllarda ülkemizde ve dünyada değer kazandığını, ancak bu sanayinin hammaddesini sağlayan hayvan derilerinin, özellilikle kurban bayramlarında ehliyetsiz kişiler tarafından yanlış yüzülmesinin büyük kayıplara neden olduğunu söyledi. Kurbanlık olarak kesilen hayvanların derilerinin doğru çıkarılması ve korunmasının bu kayıpları en aza indireceğine dikkat çeken Atasever, ''Her Kurban Bayramı'nda yaklaşık 2 milyon hayvan kurbanlık olarak kesiliyor. Ancak kesimi yapılan hayvanların derilerinden istenilen oranda faydalanılamıyor. Yaklaşık 2 milyon hayvan derisinin yüzde 40'ından, yanlış yüzme ve deride meydana gelen tahripler nedeniyle faydalanılamıyor. Bu da ülke ekonomisi açısından önemli bir kayıp'' dedi. Derinin ülke ekonomisindeki önemli bir yeri olduğunu belirten Atasever, deri yüzümü ve korunmasında vatandaşların eğitilmesinin önemine dikkati çekti. DERİ KESİKSİZ OLMALI Atasever, kösele yapımında ve dericilik sanayiinde derinin, ipliklerinden oluşan katmanların kullanılması nedeniyle kesiksiz olması gerektiğini kaydetti. Çıkarım esnasında derinin yüzeyindeki et ve yağ parçalarının kalmaması gerektiğine değinen Atasever, ''Deride kalan et ve yağ parçaları ile kesikler, derinin bu bölgelerini işe yaramaz hale getiriyor'' dedi. KOLAY VE ZARAR VERMEDEN DERİYİ YÜZME YÖNTEMİ Atasever, yüzüm esnasında deriye verilen zararın asgari düzeye indirgenmesi için hayvanın, kesimden önce 8 ila 12 saat aç bırakılması gerektiğini söyledi. Kesimi yapılan tok hayvanın derisinin çok zor çıkarıldığını ve kalitesinin de düştüğüne dikkati çeken Atasever, şöyle devam etti: ''Deri, gırtlaktan başlayarak kuyruk dibine uzayacak şekilde yüzülmelidir. Yüzme işleminde kesinlikle sivri uçlu bıçak kullanılmamalı. Uçları küt ve kavisli olan bıçaklar tercih edilmelidir. Her bıçak darbesinde derinin en az 10 santimetresi yüzülmeli. Aksi takdirde deri, balık sırtı görünümünü alır. Özellikle hayvanın kaburga kesiminde, ince olduğu için derinin yüzümünde çok dikkatli olunması gerekir.'' Atasever, derinin yüzülmesinin ardından dayanıklılığını çok çabuk yitirdiğini ifade ederek, deriyi muhafaza etmede, kanı temizlenerek 1-2 saat dinlendirilmesinin ardından tuzlanmasının etkili olduğunu da sözlerine ekledi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZMİRLİLER, DADAŞ ZEVKİNE HAYRAN KALDILAR
Erzurumlu ev hanımı Mukaddes Kurnuç 'un İzmir de açtığı takı sergisi büyük ...
Çiftçi AB’den habersiz
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi ...
Bilinçli alış-veriş uyarısı
Alışverişe yorgun ve aç çıkılmaması, mutlaka liste ve fiyat araştırması ...
 
Bağ-Kur Borçları
yeniden yapılandırılacak Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Yeşil kartlı yoksul ...
KAPADOKYA’DA BAR GÖSTERİLERİ
Kapadokya’yı ziyaret eden turistler dadaşların bar gösterilerini beğeniyle izliyorlar
Jandarmadan şekerli denetim
Erzurum'un Köprüköy İlçesi'nde, Jandarma Trafik Timi tarafından Erzurum-Muş ...
 
YILDIZKENT 1. BÖLGE İHALE EDİLDİ
Ankara-Yenikent 1.2. ve 3. grup, Elazığ-Palu, Konya-Ereğli-Halkapınar, ...
Kurban Bayramınızı tebrik eder,
sağlıklı ve mutlu nice bayramlar idrak etmenizi dileriz... Yarın ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
VATANDAŞIN BAYRAM BEKLENTİSİ ORTAK: “HUZUR VE SEVİNCİ YAŞAYALIM" 20 ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva