YOZLAŞIYORUZ!
Erzurum hızlı bir şekilde kültür dejenerasyonuna uğruyor. İlin kültür dinamikleri tanıtım eksikliği ve gündelik yaşama vurgulanmama sebebiyle birer birer yok oluyor.
MUTFAK KÜLTÜRÜMÜZ ELDEN ÇIKIYOR
Erzurum kültüründe önemli bir yer tutan mutfak motifleri, yerini Güneydoğu Anadolu mutfak kültürüne ait figür ve ürünlere terk ediyor. Gaziantep, Adana, İskender ve Şanlıurfa mutfak kültürleri Erzurum’da hakim hale gelirken; ilin özgün mutfak kültürünü vurgulayan organizasyonlarda ise gözle görülür bir düşüş kaydediliyor.
GÜNEYDOĞU MUTFAĞI EGEMEN
Lahmacun, acılı kebap, sucuk döner, kır pidesi gibi il dışından gelen mutfak kültürleri, ildeki damak zevkine hakim olurken, Erzurum’a ait mutfak kültürü ürünleri ise 2. planda kalıyor. Erzurum’daki lokanta işletmecileri bu durumun talepten kaynaklandığını, ekonomisi üniversite öğrencisine bağlı olan kentte, il mutfak kültürünün, dışardan gelecek öğrenciye hitap edilmesi nedeniyle dışlandığını belirtiyorlar.
MAĞAZA İSİMLERİ BİZE AİT DEĞİL
Kentteki diğer bir yozlaşma ifadesi de, mağaza isimlerinde gözleniyor. Ana kentteki dükkan ve mağazalara konulan isimlerin büyük oranda İngilizce olması dikkat çekiyor. Türk kültürünün merkezi konumunda bulunan Erzurum’da işyeri isimlerinin yabancı dillerle aktarılması, milli kültür konusunda duyarsızlık olarak değerlendiriliyor. Yeni işyerlerinin adlandırılmasında Büyükşehir Belediyesinin ruhsat verirken, yönlendirici olmasını isteyen vatandaşlar, yabancı isimlerle mağaza açılmasının önlenmesini istiyorlar.