Hayvancılık olmadan kalkınma olmaz
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Serin, doğu illerinin kalkınmasının hayvancılık sektörünün geliştirilmesi ile mümkün olacağını söyledi. Serin, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde halkın büyük çoğunluğunun hayvancılık yaptığını, ekonominin temelinin de hayvancılığa dayalı olduğunu belirterek, bu bölgenin kalkınmasının ancak hayvanların et ve süt veriminin artırılması ile gerçekleşebileceğini belirtti. Bölgede hayvancılık ile uğraşanların bilinçli yetiştiricilik yapmadığını, hayvanlara protein değeri çok düşük olan saman yemi verildiğini kaydeden Serin, ''Sindirimi çok zor olan ve protein oranı düşük olan saman, bölgede yaygın bir hayvan yemi olarak kullanılıyor. Oysa, samanın yerine protein değeri çok yüksek farklı yem bitkileri kullanılmalıdır'' diye konuştu. Hayvanların et ve süt veriminin artırılması açısından büyük önem arzeden farklı yem bitkilerinin yaygınlaştırılmasının gerekli olduğunu anlatan Serin, şöyle konuştu: ''Bölgede halkın ekonomik durumunun iyileştirilmesi açısından hayvanların et ve süt üretiminin artırılması önemli. Yetiştiriciler, hayvanlarından yeterli et ve süt alabilmeleri için hayvanlarını, hazmı kolay ve protein oranı yüksek olan yonca, korunga, silajlık mısır, çayır üçgüllü ve bilhassa adi fiğ yerine Macar fiği ekilerek elde ettikleri otla beslemeleri gerekmektedir.''