Veterinerlere Kırım Kongo Eğitimi
Kene ısırmasıyla bulaşan “Kırım Kongo Kanamalı Humması” adlı hastalık hakkında, dün Tarım İl Müdürlüğü tarafından bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü organizasyonunda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin katılımı ile Erzurum’da “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” konulu bir eğitim toplantısı düzenlendi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Muş, Iğdır, Kars, Ardahan ve Artvin illeri Hayvan Sağlık Şube Müdürleri ile il ve ilçelerde görev yapan veteriner hekimler katıldı.
120 VETERİNER HEKİME EĞİTİM
120 veteriner hekimin bilgilendirildiği toplantıda, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zülal Özkurt, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zati Vatansever ve Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Birimi Şube Müdürü Ahmet Uyar tarafından kene ısırmasıyla bulaşan (KKKA) hastalığı hakkında bilgiler verildi. Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Erzurum’da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının önlenmesine yönelik olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
KORUNMA YOLLARI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Halk Sağlığı Şube Müdürü Ahmet Uyar ise, düzenlenen eğitim programının amaçlarını ve bu hastalıkla mücadele bilinç sahibi olunmasının önemini anlattı.
Toplantının teknik bölümünde ilk olarak Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zülâl Özkurt aldı. Kırım Kongo Kanamalı Humması adı verilen hastalığın görüldüğü bölgeler, yaygınlık durumu ve insanlara bulaşma şekillerini anlatan Özkurt, hastalıktan korunma yöntemlerini ve hastanelere gitmeden yapılması gereken işlemleri sıraladı.
KKKA’NIN TARİHİ SÜRECİ
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zati Vatansever de, hastalığın tarihi, oluşumu, epidemiyolojik ve coğrafik özelliği, korunma yolları, iller bazında görülme sıklığı ve hastalıkla mücadelenin nasıl yapılması gerektiği konusunda veteriner hekimleri aydınlattı.
Eğitim toplantısının son bölümde söz alan Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Halk Sağlığı Şube Müdürü Ahmet Uyar, Tarım Bakanlığı’nın, hastalığın önlenmesi için yürüttüğü çalışmalara işaret ettiği konuşmasında, illerdeki yöneticilerin ve teknik elemanların hastalık karşısında izlemeleri gereken yollar hakkında detaylı bilgiler verdi.