İl Sağlık Müdürlüğü Kanser İl Koordinatörü Dr. Kotan:
“Fındık, Alternatif Tıp Ürünü”
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü İl Kanser Koordinatörü Dr. Siyami Kotan, fındığın bir çok hastalığa iyi geldiğini ve en az ilaç kadar etkili olduğunu söyledi.
Fındığın, kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından zengin bir besin olduğunu açıklayan Kotan, "Fındık; kalp krizine, yüksek kolesterole, böbrekteki taşlara ve ciltteki kırışıklıklara karşı çok etkili bir besin deposudur" dedi.
ENERJİ DEPOSU
Fındığın yağının doymuş yağlar arasında olduğunu ve sağlık açısından zararı olmadığını belirten Kotan, şöyle dedi: "İçerdiği yağlar doymuştur. Sağlığa faydalıdır, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterol seviyesini arttırarak kalp hastalığını önler. Ellagic adı verilen bir tür asit içerir ve bu asit kanserli hücrelerin kendilerini öldürmeleri anlamına gelen apoptosis sürecini başlatır. Kanserin ve kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli yer tutan E vitamininden de yüksek miktarda içerir. Her gün bir avuç fındık yenmesi çok faydalıdır."
ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALI
Müdür Kotan, daha sonra şunları kaydetti: "Fındık, enerji verici ve besleyicidir. Cinsel gücü arttırır. Böbrek taşlarına iyi gelir. Vücudunuzun ihtiyacı olan proteini rahatlıkla fındıktan karşılayabilirsiniz. Fındık vücutta artık madde bırakmadan protein verir ve vücudun normal çalışmasına, zayıf düşmemesine yardımcı olur. Besleyici olmasından ve enerji verici özelliğinden dolayı özellikle büyüme çağındaki çocukların hızla büyümesini sağlar. Sağlığı koruyucu özelliğinden dolayı, yüksek tansiyona, prostata, kalp şikayetlerine, menopoz dönemi sorunlarına vb. birçok hastalığa iyi gelir. İçerdiği yüksek kalsiyumdan ötürü kemikleri ve dişleri güçlendirdiği, cinsiyet hormonlarını geliştiriyor ve inanılmaz biçimde insana günlük yaşamda enerji veriyor. Beden ve zihni yorgunluğu giderir, vücuda kuvvet verir, nekahet devresinin çabuk geçmesini sağlar. Fındıkta diyet lifi yüzde 1-3 oranında bulunur, bağırsakta kimyasal bileşiklerin toksit etkilerini, kalın barsak hastalıklarını, kabızlığı ve kalp rahatsızlıklarını önler, serum lipit düzeyi ve kan şekerini düşürür. Sodyum düşük, magnezyum ve potasyum yüksek olduğundan vücutta kan basıncını düzenlemede önemli rol oynar. Kansızlık, sindirim ve dolaşım sistemi bozukluklarını önlemede gerekli olan demiri içerir. Süt ve mamulleri demir yönünden yetersiz olduğundan fındık bunlarla tüketilirse, açığı kapatır."