Hastalardan ‘katılım payı’ adı altında 8 ile 15 TL arasında alınan muayene paraları, eczanelerle vatandaşları karşı karşıya getirdi. Uygulamadan habersiz olan vatandaşlar, reçete tutarına eklenen 8 ile 15 TL arasındaki katılım bedellerini görünce, neye uğradıklarını şaşırıyorlar. 1 Ekim’den itibaren düzenlenerek yeniden yürürlüğe sokulan uygulama yüzünden bazı eczanelerde kavga boyutuna varan tartışmaların yaşandığı öğrenilirken, bazı vatandaşların ise, katılım payı uygulamasından ötürü eczaneleri suçladıkları belirtildi.
//VATANDAŞ ECZACILARA TEPKİLİ
Erzurum’da eczane işletmeciliği yapan Türesin Kolik isimli eczacı, hastalardan, hizmet aldıkları sağlık kuruluşlarına göre değişen katılım payı paraları yüzünden vatandaşlarla karşı karşıya geldiklerini söyledi. Uygulamadan henüz haberdar olmayan binlerce insanın bulunduğunu vurgulayan Eczacı Kolik, “Vatandaş hastaneye gidiyor, muayene oluyor, reçetesini alıyor ve bize geliyor. Biz de, yasa gereği ilaç bedeline ek olarak, katılım payını ekliyor ve tahsil ediyoruz. Vatandaş rakamı duyunca küplere biniyor. Sonra da bizi suçluyor.” diye konuştu. Söz konusu uygulama yüzünden çoğu eczanede kavga boyutuna varan türden tartışmalar bile yaşandığını dile getiren Türesin Kolik, vatandaşlara bu yeni düzenlemenin kendileriyle ilgili olmadığını anlatmalarına rağmen ikna edemediklerini belirtti.
//VATANDAŞ NE YAPSIN?
Eczacı Türesin Kolik, sağlık hizmeti alınan kuruluşa göre değişen tutarlarda aldıkları ‘muayene katılım payı’ uygulamasından haberdar olan vatandaşların ise, para ödememek için çeşitli yöntemler geliştirdiklerine dikkati çekerek, “Hasta geliyor, reçetesini hesaplatıyor. Eğer ilacın toplam tutarı düşük meblağlarda oluyorsa, reçetesini işleme sokturmadan ilacını parayla alıp gidiyor. Öyle hasta geliyor ki, reçetesinin yüzdelik dilimi ya 3 ya da 4 TL olarak hesap ediliyor. Reçetesini işleme sokunca, en az ödemesi gereken para 11 TL’yi buluyor. Fakat vatandaş 11 TL’yi ödemek yerine, cebinden 3 TL verip ilacını alıyor. Fakat muayene olmuş bulunması nedeniyle, söz konusu katılım payı, kendisinden daha sonra tahsil edilmek üzere kayıtlara geçiliyor. Bunun yanında, yine hastaların büyük bir bölümü, katılım payı adı altında talep edilen parayı ödememek için hastanelerin acil servislerine akın ediyor.” diye konuştu. Uygulamayla ilgili olarak mutlaka bir revizyona gidilmesi gerektiğini vurgulayan Eczacı Kolik, “İnsanlarla karşı karşıya gelmekten ve bu durumdan sorumlu tutulmak, artık bizi yormaya başladı. Bu uygulama ya vatandaşa izah edilsin ya da farklı bir tahsilat yöntemi denensin.” dedi.