UÇURUM BÜYÜYOR
Doğu Anadolu Bölgesi bölgeler arası kalkınmışlık farkından olumsuz olarak en fazla etkilenen bölge durumunda. Kalkınmışlık farkı, bölgede yaşam kalitesinin düşmesine yol açtığı gibi, göçü de tetikliyor. Bölge insanının istihdama, doğduğu yerde doyurulmaya ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesine ihtiyacı var. Bunun için de ciddi projelerin üretilmesi ve hayata geçirilmesi gerekli.
CİDDİ PROJELER GEREK
Doğu’da yaşam kalitesinin artması için yoksulluğun azaltılması, bölge ekonomik kaynaklarının değerlendirilmesi şart. Kırsal kesim’de yaşanılır köy sayısı oldukça az. Kentlerde ise günü birlik yaşayan insanlar çoğunlukta. Kent nüfusları durmadan köylerden gelen göçlerle sağlıksız biçimde besleniyor.
KIRSAL KESİM ÇARESİZ
Göç olgusunun frenlemesi için kırsal kesimde yaşayan besici ve çiftçinin üretime yoğunlaştırılması bunun içinde kırsal kesim yaşayanlarına rehberlik edecek eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekiyor. Doğu Anadolu bölgesinde kırsal kesimde kooperatifleşme oranı, Türkiye ortalamasının altında.
GÜNEYDOĞU, DOĞU’YA FARK ATTI
Güneydoğu Anadolu bölgesi 11 yıldır sürdürülen “Sosyo-Ekonomik Farklılıkların Azaltılması'' projesiyle ciddi bir canlanma sürecine girdi. GAP kapsamında yürütülen proje yeni sithidam imkanları sağladı, bölgedeki tarımsal dinamikler harekete geçirildi. Doğu Anadolu Bölgesinde ise sessiz bir bekleyiş hakim.
GAP, DAPI SOLLADI
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yürütülen Sosyal farklılıkların azaltılması projesiyle elde edilen sonuçlar işte şöyle:
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile GAP Bölge Kalkınma İdaresinin yürüttüğü ''Güneydoğu Anadolu'da Sosyo-Ekonomik Farklılıkların Azaltılması'' projesinin ikinci aşaması sona erdi.
Proje çerçevesinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kadınların üretim hayatına atılmasından, gençlere mesleki eğitimler verilmesine, sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonuna kadar pek çok alt proje yürütüldü.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı İnsani ve Sosyal Gelişme Genel Koordinatörü Aygül Fazlıoğlu, UNDP'nin aylık haber bültenindeki açıklamasında projeye ilişkin şu bilgileri verdi:
PROJEYE 1995 YILINDA BAŞLANDI
1995 yılında başlayan ve 2004 yılında ilk aşaması tamamlanan proje kapsamında 26 alt proje uygulandı. 2004-2006 yıllarında sürdürülen projenin ikinci aşaması ise GAP kapsamındaki 9 ilde uygulandı. Bu aşamada kadınlar, sokakta çalışan çocuklar ve gençler için çalışmalar yapıldı.
Proje kapsamında, bölgedeki üretici kadınlara, kooperatifçilik eğitimleri verildi. Mardin ve Batman'da kooperatifler kurulması sağlandı, Gaziantep'te ve Siirt'te ise bu çalışmalar sürdürülüyor. Bu kapsamda Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı Suvarlı beldesinde Çiftçi Kadınlar Kooperatifi kurulması dikkat çekti.
Mardin ve Adıyaman'da kadınların iş sahibi olması için 40 kadına hediyelik eşya atölyeleri kuruldu. Kadınların burada ürettikleri ürünler, kısa sürede pazar buldu.
Yine kadınlara yönelik Batman, Mardin ve Nusaybin'de yaklaşık 40 kadının yer aldığı geleneksel mutfaklar kurularak, ekonomik kazançlar elde etmeleri sağlandı. Ayrıca hayata geçirilen keçe ve moda tasarım eğitimi Gaziantep'te başarılı oldu.
SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR
Sokakta çalışan çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve okula, eğitime katılma sürelerinin uzatılmasının hedeflendiği proje, Gaziantep, Şanlıurfa ve Batman illerinde uygulandı. Toplum Merkezleri'nde, çocukların sosyal gelişimlerini destekleyici bilgisayar ve oyun atölyeleri kuruldu.
Proje kapsamında başlatılan ''Velim Olur Musun?'' kampanyasında da başarı sağlandı ve üç ilde 1893 çocuğa ulaşıldı.
Yapılan çalışmalarla 5 kütüphane oluşturuldu, kurulan kütüphanelere 15 bin çocuk kitabı gönderildi.
Proje çerçevesinde 575 gencin meslek edindirme çalışmaları ise sürdürülüyor. Gençlere cep telefonu tamiratından, grafik ve web tasarımına kadar çeşitli mesleki eğitimler veriliyor.
-İSTİHDAM EDİLDİLER
Siirt'te bir şirketle yapılan anlaşma sonucu, 600 gence istihdam için mesleki eğitim veriliyor. Hazırlanan tekstil atölyesinde gençler eğitiliyor. Burada eğitim gören 70 kişilik grup, haziran ayında işe alındı. Diğer 70 kişilik grup ise temmuz ayında iş başı yapmanın mutluluğunu yaşadı.
Adıyaman, Şırnak, Siirt, Batman ve Şanlıurfa'dan 18 genç kızın, İstanbul'daki çeşitli şirketlerde satış, pazarlama, finans ve halkla ilişkiler konusunda staj yapmaları sağlandı.
''e-KOÇLUK'-
Proje kapsamında başlatılan ''e-Koçluk'' programıyla gençlerin kariyer planlamalarına destek olmak için danışmanlık hizmeti verildi.
Gençlik Kültür Evleri'nde, gençlerin kapasitesinin geliştirilmesine yönelik kalkınma, proje hazırlama, girişimcilik gibi konularda eğitimler verilmeye devam ediliyor. Eğitim alan gençlerin çeşitli projeler hazırlayıp ulusal ve uluslararası değişim programlarından yararlanmaları da sağlandı.
PROJENİN ÜÇÜNCÜ AŞAMASI
Projenin 3'üncü aşamasında, yoksullukla mücadele kapsamında mikro-finans modellerinin hayata geçirilmesi, kent yoksullarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Gençlerin de yararlanabileceği çalışmalar, daha çok kadınlara yönelik olacak.