Türk Halk Kültüründe Milli Mücadele 1. Uluslararası Halk Kültürü sempozyumunda ittifakla varılan sonuç:
“Erzurum kültürü, milli ruhun ifadesi”
Türk Halk Kültüründe Milli Mücadele 1. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu devam ediyor. Sempozyum’da Erzurum ve Türk Tarihinde önemli başarı ve çalışmalara imza atmış kişilerin de hayat hikayelerine yer veriliyor.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda yapılan sempozyumun 21 Temmuz tarihli oturumu ‘Kazım Yurdalan Oturumu’ adı altında gerçekleştirilirken, Oturum Başkanlığı Nuran Elmacı ve Ali Kurt tarafından yapıldı.
ALVARLI EFE ANLATILDI
Toplantıda ilk sunumu Halit Dursunoğlu yaptı. Alvarlı Muhammed Lütfü efendinin milli mücadele ve katılımı ve katkılarını anlatan Dursunoğlu, “Türk ve İslam alimlerinin manevi mimarlarından biride Erzurum toprakların üzerinde yetişmiş Nakşibendi Şeyhi, Alim Yazar ve Şair Alvarlı Muhammet Lütfü Efendi’dir. 1916 yılında Çat ilçesinde bağlı bir beldede olan ve o zamanlar Erzurum’un ilçesi olan Tercan’a bağlı Yavi Köyünde imamlık yapan Alvarlı Muhammet Lütfü Efendi, Rusların Erzurum ve çerçevesini işgalden hemen ardından Yavi’de ve Yavi’ye yakın köylerde savaşa katılmamış ya da değişik nedenlerden savaşa gidememiş, olanlardan milis kuvveti oluşturmuştur” dedi.
ERZURUM DESTALARA KONU OLMUŞ BİR KENT
Sempozyumdaki sunumunda Babek’i Kahramanlıoğlu’nun milli mücadele ruhunun oluşmasındaki rolünü irdeleyen Ali Halhali de, bu alanda detaylı bilgiler verdi.
Sempozyumda ayrıca Ali Yakacı ‘da Konyalı Aşık Mehmet’in Milli mücadeleyi dile getiren destanları ile ilgili sunum yaptı.
ERZURUM’UN MİLLİ MÜCADELEDEKİ ROLÜ
Gazeteci Armağan Elçi de, halk ozanlarının milli mücadele üzeride söylediği destanlarında Erzurum’la ile ilgili açıklamalarda bulundu. Elçi sunumunda, “Milletlerin hayatında derin izler bırakan sosyal, siyasal kültürel her olayda olduğu gibi 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Türk’ün siyasi hayatına damgasını vuran ve onun yeniden ayağa kalkışını yeniden dirilişinin yeniden özgür oluşunun savaşı kabul edilen milli mücadelede halk ozanlarının şiirlerini konusu olmuş destanlaştırarak, edebi ve edebi kılınmıştır. Milli Mücadelenin sembol şehirlerinden olan Erzurum’dan, Ardahan’a Kars’a Artvin’den Yusufeli’ne , Bayburt’tan Adana’ya, Erzurum’dan İstanbul’a, Kastamonu’ya , Konya’ya Çorum’a Tokat’a Edirne’ye kadar birçok kültür merkezilerine sanatlarını icra eden halk ozanları söylediği bu milli mücadele destanlarında milli mücadelenin güneşinin doğduğu mekan olarak yerini almıştır. Halk ozanlarından tespit edilen onlarca milli mücadele destanında Erzurum’un konu ediliş biçimi de ortadadır” dedi.
MİLLİ MÜCADALE HALK SAĞLIĞI
Sempozyumun öğleden sonraki oturumunda, Nuran Elmacı ve Ali Ceylan, milli mücadele döneminde halk sağlığı ile ilgili sorunlar ve hizmetleri konusunda sunum yaptılar.
Dr. Ali Kurt’ta sempozyumda ki sunumunda Türkiye’nin sıhhi içtimai coğrafyası üzerinde tartışmalar konusuna değindi. Sempozyumun öğlenden sonraki oturumu, Rıza Hemraz’ın milli mücadele yıllarında İran Azerbaycan da, kadın harekatı konulu sunumu ve Turhan Kaya’nın kültür atlasımızdaki kadın kahramanlar ve milli mücadele ki rolleri konulu sunumu ile sona erdi.