TARLASINDA ''TOY KUŞU'' OLAN ÇİFTÇİ YAŞADI.
Tarım zararlılarıyla mücadele ederek bekçi görevi gören ancak, Türkiye'de bilinçsizlik nedeniyle nesli azalan toy kuşlarını koruma altına alan çiftçilere, AB sürecinde parasal destek de sağlanacağı bildirildi.
Doğa Derneği Kırsal Kalkınma Koordinatörü Nuri Özbağdatlı, yaptığı açıklamada, Anadolu'da toy kuşunun çiftçi ile aynı kaderi paylaştığını, yoğun tarım sebebiyle bozkırlarımızın azalması ve fakirleşmesinin hem çiftçiyi hem de toyları olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Özbağdatlı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve tüm kurumların katılımıyla hazırladıkları ''Toy Ulusal Eylem Planı'' ile doğayla uyumlu tarımsal ve kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesi için ilk adımı attıklarını vurguladı.
Hazırladıkları projenin AB tarafından değerlendirmeye alındığını ifade eden Özbağdatlı, amaçlarının, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan toy (Otis tarda) kuşunun korunması yanında, tarım alanlarının ve çiftçinin kalkınmasını da sağlamak olduğunu bildirdi.
ŞANSLI YÖRELER
Eylem planıyla, toy kuşlarının mevcut popülasyonunu 2020 yılına kadar sayılarının en az 2000'e çıkarılmasını amaçladıklarını vurgulayan Özbağdatlı, şunları söyledi:
''Türkiye'de çoğunluğu İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da 764 bin 250 adet toy kuşu var. Şanlıurfa, Diyarbakır, Muş, Van, Erzurum, Ağrı, Konya, Afyon, Yozgat, Ankara bu konuda oldukça şanslı yörelerimiz arasında yer alıyor. Bu yörelerimizdeki çiftçilerimizin toy kuşlarına karşı duyarlı olmalarını bekliyoruz.''
Özbağdatlı, tarlasında toy kuşu gören çiftçilerin kendilerine haber vermesini beklediklerini vurgulayarak, ''Çiftçi tarlasında gördüğü toy kuşunu öncelikle bize bildirmenin yanı sıra onu avlamayıp, yuvalarına ve yavrularına dokunmayarak korumayı sağlayabilirler'' dedi.
Özbağdatlı, proje kapsamında AB'den 650 bin euro destek talep ettiklerini, bu destek sağlandığında toy bulunan yörelerde çiftçilere bu kuşları nasıl koruyacaklarını öğreteceklerini vurguladı.