HEMŞİRELER DERNEĞİ’NİN ÇALIŞMALARI
Hemşireler Derneği olarak, mesleğin onurunu korumak, topluma nitelikli hemşireler yetiştirmek için çalıştıklarını kaydeden Sökmen, “Örgütlenme ile ilgili sorunlarımız var, birlikte bir şey yapamıyoruz. Koşulların kötü olduğu söyleniyor, ancak bir türlü gelişme sağlayamıyoruz. Erzurum’da yeterli bir örgütlenmenin olmasının sebebi de, genellikle asker ve polis eşlerinin hemşire olmasıdır. Bunlar kalıcı değil. Üye sayımızda iniş çıkışlar yaşanıyor. 900’ün üzerinde üyemiz vardı, bu 690’a düştü. Erzurum’da yaklaşık 900 hemşire var. Ayrıca ilçelerde 150 hemşire var. Bu sayı değişebiliyor. Türkiye genelinde 4 bin üye var. Etkinliklerde mesleki riskler, sigaranın zararları, hatalı uygulamalar anlatılacak.” diye konuştu.
HABTANE YÖNETİMİRNDE HEMŞİRELERİN SÖZ HAKKI
Hastane yönetiminde başhemşirelerin de söz sahibi olması gerektiğini ve bu konuda sıkıntılar yaşandığını bildiren Sökmen; “Nitelikli başhemşireler yetişmesi ve eğitimli olmaları gerekiyor. Hemşireler, hemşirelik dışı işlerde çalıştırılıyor ve buna destek hizmetleri deniliyor. Bu destek hizmetlerinin hemşireler üzerinden kaldırılması gerekiyor. Çünkü bu konuda büyük sıkıntılar çekiyoruz. Bunlar yapılırsa çok iyi hizmet verebiliriz. Bunların olması için iyi bir denetim ve yönetim anlayışı şart.” ifadelerini kullandı.
TÜRK TOPLUMUMUNDA HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN TARİHSEL GEÇMİŞİ…
Tarihi çok eski olan hemşirelik mesleğinin, eski Mısır, Hindistan, Yunanistan ve Roma’da ilk çağlarda bugünkü biçimde olmasa bile yapıldığına dikkati çeken Sökmen, hemşirelik mesleğinin Türk toplumundaki tarihini ise öyle özetledi: “Dünyada modern hemşireliğin kurucusu olarak Florence Nightingale (Florans Naytingel) gösteriliyor. Ülkemizde ilk olarak "Hilal-i Ahmer Cemiyeti" (Kızılay) 1911 yılında hemşirelik kursları açıldı. Bu kursları bitiren hemşireler; 1912–1914 Balkan Savaşları ile 1914–1918 Birinci Dünya Savaşı’nda hasta ve yaralı askerlere baktılar. Cumhuriyet sonrası ilk Hemşirelik Okulu İstanbul’da açıldı. Bunu 1939 yılında Ankara’da açılan Askeri Hemşirelik Okulu izledi. 1943’te Verem Savaş Derneği, 1946’da Sağlık Bakanlığı İstanbul’da birer Hemşirelik Okulu açtı. Daha sonra diğer illerde bu tip okullar açıldı. Bu okullar ortaokul düzeyinde üç yıl, lise düzeyinde dört yıl eğitim verildi. Bu okullar günümüzde 4 yıllık Sağlık Kolejlerine dönüştürüldü. Kolej ve lise mezunlarına eğitim veren 4 yıllık Yüksek Hemşirelik Okulları da halen faaliyette bulunuyor. Bu okullardan en ünlüsü İstanbul’daki Florance Nightingale Yüksek Hemşirelik Okulu. Çeşitli üniversitelere bağlı hemşirelik okulları da hemşirelik eğitimi veriyor.”