Sigarasız dünya için toplum bilinçlendirilmeli
Birçok öldürücü hastalığa neden olan sigaraya karşı en etkin mücadele biçiminin, tütünün zararlarıyla ilgili bilincin yükseltilmesi olduğu bildirildi.
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Görgüner, yaptığı açıklamada, son 20 yılda, sigarayla oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek içen önemli adımlar atıldığını ve 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nün de bu etkinlikler arasında yer aldığını belirterek, sigaraya karşı en etkin mücadelenin bilincin yükseltilmesi olduğunu söyledi.
Tüm dünyada tütünün zararlarıyla ilgili bilinci yükseltmek; içen kişileri içmemeye teşvik, içmeyenlerin ise dumanın zararlarını fark ederek sigarasız alanı talep etmelerini sağlamak gerektiğini ifade eden Görgüner, şunları kaydetti:
''2025'te ülkemizde yılda 250 bin insanın tütüne bağlı hastalıklardan öleceği hesaplanmaktadır. Günümüzde ise her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir. Dünyada bu rakam 5 milyondur. Sigara ve tütün ürünleri başta kanserler, kalp krizleri, felçler olmak üzere 20'nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigaraya karşı gerekli bilincin oluşturulması şart.''
Görgüner, sigara dumanı içinde 4 binin üzerinde kimyasal madde bulunduğuna ve bunlardan 81'inin kanser yapıcı olduğuna dikkat çekerek, sigara dumanının Çevre Koruma Kurumları tarafından bir numaralı kanser yapıcı olarak tanımlandığına dikkat çekti.
ÇEVRESEL TÜTÜN DUMANINA BAĞLI SAĞLIK SORUNLARI
Görgüner, çevresel tütün dumanının birçok olumsuz etkisinin bulunduğunu belirterek, sigara dumanının ilk olarak gözde tahriş, sulanma, yanma, baş ağrısı, burunda rahatsızlık, akıntı, öksürük, boğaz ağrısı, kalp hızı ve tansiyonun yükselmesi, solunumsal yakınmalarda artış ve enfeksiyonlarla, astım ve alerjilere neden olduğunu bildirdi.
Sigaranın uzun vadede ortaya çıkan birçok hastalığın da tetikçisi olduğunu anlatan Görgüner, ''Sigara, uzun vadede solunum hastalıkları, kalp krizi ve kanser gibi hastalıklara neden olur. Ayrıca sigaraya maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski yüzde 90 artmaktadır'' diye konuştu.
MİLD, LİGHT, ULTRALİGHT TANITIMLARI YANILTICI
Görgüner, sigara üreten firmaların yaptığı bazı tanıtım çalışmalarının da yanıltıcı olduğunu ileri sürerek, mild, light, ultralight, meyve aromalı, çikolata aromalı, organik sigaralar, zararı azaltılmış ürünler gibi ifadelerin gerçek dışı olduğunu kaydetti.
''Tütün ürünlerinin hepsi öldürücüdür'' diyen Görgüner, şöyle devam etti:
''Tüm tütün ürünlerinden çıkan duman içmeyenler için de tehlikelidir. Kesin önlemlerin alınması sağlanmalıdır. Pasif duman maruziyeti halk sağlığını tehdit eden gerçek bir sorundur. Tamamen sigarasız, dumansız alanlar oluşturulması dışında dumandan etkilenmeleri önlemek olanaklı değildir.''
Görgüner, ayrıca yasaların, çalışanları zehirli madde ve sağlık tehdidine karşı korumayı emrettiğini belirterek, pasif sigara dumanının öncelikle lokanta, kafeterya, bar gibi ikram sektöründe çalışanlarda olumsuz etki bıraktığını ifade etti.
HAVALANDIRMA VE MASA AYIRMA
Görgüner, bilimsel araştırmaların, havalandırma veya sigara içilebilir ve içilemez gibi bölümlerin ayrılmasının etkisiz yöntemler olduğunu gösterdiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sadece tam sigara yasasının çevresel tütün dumanından korunmada etkili olduğunu anlatan Görgüner, ''Bölümlere ayırmak, kısmi bölmeler yapmak veya klima sistemi kurmak gibi yöntemler tam yasakların yerini tutamaz'' dedi.
Görgüner, son olarak başta Avrupa ve ABD olmak üzere birçok ülkedeki olduğu gibi Türkiye'de de lokanta, kafeterya ve alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerde sigaranın tamamen yasaklaması gerektiğini ifade etti.