Çobanın geliri köylünün gözünü kamaştırıyor
Erzurum'da, çobanların yıllık gelirinin köylünün kazancını geçtiği bildirildi. Yılın büyük bölümüne kış mevsiminin hakim olması nedeniyle meraların yalnızca 6 ay kullanılabildiği bölgede, hayvan otlatmanın bedeli giderek artıyor.
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, yaptığı açıklamada, köylünün kazancının azaldığını, buna karşın çobanın gelirinin ise arttığını söyledi. Bölgede 6 ay hayvan otlatan bir çobanın aylık bin YTL gelir elde ettiğini belirten Harmandar, ''Çiftçi, çobanın ücretini ödemekte sıkıntı yaşıyor'' dedi.
ARTIK ÇOBANLAR PARA ALIYOR
Çobanların 15 yıl öncesine kadar hayvan otlatma bedeli olarak yetiştiricilerden para yerine o dönemde değeri fazla olan tahıl ürünleri aldığını hatırlatan Harmandar, şimdi ise bu ürünlerin yerine para talep ettiklerine dikkati çekti.
ÇOBAN SAYISI AZALDI, ÜCRETLERİ ARTTI
Çiftçinin ürettiği ürünlerin bedeli ile çobanlık ücreti arasındaki değişimin, ters orantılı gerçekleştiğini ifade eden Harmandar, şunları kaydetti: ''1990'lı yıllardan önce her köyde en az 3 sürü büyükbaş hayvan meraya çıkarılırdı. Şimdi ise bir köyde ancak 200-300 baş hayvandan oluşan bir sürü bulunabiliyor. Buna bağlı olarak çoban sayısının da azalması hayvan otlatma ücretinde artışa neden oldu. Bazı köylerde çoban bulmak çok zor. Köylüler hayvanlarını otlatacak çobanı bulması için yüksek ücret vermek zorunda kalıyor.''
BESİCİ ZORDA, ÇOBANLAR KARDA
Harmandar, ürettiği tarımsal ve hayvan ürünlerini değerinin çok altında satmak zorunda kalan çiftçinin, devletin verdiği doğrudan gelir ve yem bitkileri üretimi desteğiyle ayakta kalmaya çalıştığını ileri sürdü. Çobanların ise köylünün tam tersine giderek ekonomik durumlarında iyileşme yaşandığını ifade eden Harmandar, şöyle devam etti: ''Yılda ortalama 6 ay hayvan otlatan çobanlar, yılın geri kalan bölümünde de farklı alanlarda çalışarak gelir elde ediyorlar. Çobanların bu geliri, ürettiği üründen para kazanmayan köylünün gözünü kamaştırmaya başladı. Köyde yaşayan bir yetiştiricinin ortalama aylık kazancı 600 YTL'nin altına düşmüş durumda.''
ÇOBANLIK ZOR İŞ
Öte yandan, merkeze bağlı Çayırtepe köyünde 13 yaşındaki oğlu Ali Rıza Sekman ile çobanlık yapan Ahmet Kadir Sekman ise, çobanlık mesleğinin büyük zorlukları bulunduğunu, bu nedenle aldıkları parayı fazlasıyla hak ettiklerini söyledi.
Gece-gündüz dağlarda hayvanlarla birlikte bulunduklarını ve sorumluluklarının da çok ağır olduğunu dile getiren Sekman, yağmurlu ve soğuk günlerde bile hayvanları otlatmaya devam ettiklerini belirterek, ''Hayvan otlattığımız dönemlerde sıcak yemeğe hasret kalıyoruz. Aldığımız parayı fazlasıyla hakediyoruz'' diye konuştu.