Pazar gününden itibaren şehrin muhtelif noktalarında kurulacak olan stantlarda, şapka ve kalem gibi çeşitli hediyelerin yanında, broşür ve il ilanları dağıtacak olan İl Sağlık Müdürlüğü, hafta boyunca da, çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirme toplantıları düzenleyecek.
ULAŞ SİGARA YASAĞI YAKLAŞIMLARINI ANLATTI
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ali Bilal Ulaş, 19 Temmuz’da uygulanmasına başlanacak olan sigara yasaklarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Ulaş, 19 Temmuz’dan sonra lokantalar, kahvehaneler, kafeterya, birahane gibi eğlence ve ikram sektöründeki işletmeler başta olmak üzere, kapalı alanlarda tütün kullanımının tamamen yasaklanacağını bildirdi. Sigara yasaklarının başlayacağı Pazar gününden itibaren ‘Sigara Timleri’nin de harekete geçeceğini anlatan Ulaş, “Ekiplerimiz ilk olarak, yasak kapsamındaki eğlence sektörünü bilgilendirecek, uyarılarda bulunacak.” dedi.
KURALLARA UYMAYANLAR, ŞİKAYET EDİLECEK
Dr. Ali Bilal Ulaş, sigara yasaklarına riayet edilip edilmemesi hususunda en büyük kontrol mekanizmasının, insanların kendileri olacağına dikkati çekerek, “Biz, 4’er kişiden oluşan 5 ayrı ekip oluşturduk ve denetimleri bu ekiplerle yürüteceğiz. Fakat şunu biliyoruz ki, en büyük denetim mekanizması halkımızın kendisidir. Halkımız, kurallara uyulması noktasında gereken hassasiyeti gösterirse, hiçbir sıkıntı kalmaz.” diye konuştu. Kanuna rağmen yasaklara uymayan işyerleri için başta 155 Polis İmdat telefonu olmak üzere, Alo 153 Zabıta ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün; 234 99 25 numaralı telefonları tahsis ettiklerini açıklayan Ulaş, vatandaşların, ihbar için bu numaralara diledikleri zaman ulaşabileceklerini kaydetti. Yasaklarla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden de bilgilendirmeler yaptıklarını anlatan Ulaş, “Tüm iletişim imkanlarını kullanmak suretiyle yasakların uygulanmasını temin için çalışacağız.” dedi.
19 TEMMUZ PAZAR GÜNÜ BAŞLAYACAK SİGARA YASAKLARI…
19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren özel hukuk kişilerine ait olan lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler bir kamu kuruluşuna ait ise, dernek, kulüp lokali, sosyal tesis olarak kullanılıyorsa, sağlık, eğitim, kültür kurum kuruluşları içinde bulunuyorsa ve havalimanı, istasyon, liman, iskele, otogar, toplu taşıma araçlarının mola yerleri gibi alanların içinde yer alıyorsa, bu mekanlarda sigara içmek yasak hale gelecek. Her ilçede Sağlık, Emniyet, Milli Eğitim ve Belediye temsilcilerinden oluşan denetim ekipleri oluşturulacak. Bu ekipler, hukuk kişilerine ait işletmeler, taksi, minibüs, otobüs, vapur gibi toplu taşıma araçları ve tütün ürünleri satılan işletmelerde denetim yapacak. Denetim sonucunda tütün yasağına aykırı davrananlar hakkında cezai işlem uygulanması için kanunun yetkilendirdiği kurumlara bildirim yapılacak. Sigara içen kişye 69 TL, sigara içimine izin veren işletmeye 500 ile 5 bin TL arasında ceza uygulanacak. Yasak kapsamında bulunulmasına rağmen “Sigara İçmek Yasaktır” uyarı yazısını asmayanlar ise, kanun gereğince bin TL para cezası ödeyecek.