ERZURUMLULAR DA EVET DEDİLER
Aralarında Erzurum’un da bulunduğu16 kentte, 15 ve üzeri yaşlarda bin 331 kişiden oluşan rastgele seçilen örnek grup ile yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan ankete yanıt verenlerin yüzde 85'i işyeri ve kamuya açık alanlarda, yine işyeri ve alışveriş merkezi gibi kapalı alanlarda 'sigara içilmemesini'
desteklerken, yüzde 75'i ise bu uygulamaya kuvvetle destek verdiğini belirtiyor.
Yapılan araştırmanın sonucuna göre, Türk halkının yüzde 91'i pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın insan sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturduğunu biliyor. Sigara kullananların dahi yüzde 63'ü 19 Mayıs'tan itibaren uygulanmaya başlayacak mevzuatı destekliyor. Her 10 Türk vatandaşından 8'i sigara içilecek alanların daraltılmasına ilişkin yasadan haberi olduğunu belirtiyor.
SAĞLIK BİLİNCİMİZ GÜÇLENİYOR
2008 yılı Şubat ayında gerçekleştirilen anketin sonuçları, tüm kamuya açık yerlerde ve işyerlerinde sigara ve tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair yasanın kuvvetle desteklendiğini gösteriyor. Türk halkının çoğunluğu, pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın sağlık açısından etkilerini anladıklarını, Türkiye'deki tüm çalışanların bundan korunması gerektiğine inandıklarını ve tütün dumanına maruz kalmadan restoran ve barlarda eğlenmeyi beklediklerini belirtiyor.
HALK YASAKTAN HABERDAR
Türkiye'de her on kişiden 8'i tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesine ilişkin mevzuattan haberdar olduğunu belirtirken, yüzde 38 yeni yasa hakkında çok şey duyduğunu veya okuduğunu, yüzde 48 ise duyduğu veya okuduğu bazı bilgiler olduğunu söylüyor.
Türk vatandaşları tüm işyerlerinde ve kamuya açık yerlerde sigara içilmemesine ilişkin mevzuatı destekliyor. Yasayı destekleyenlerin oram yüzde 85 iken, yüzde 75 ise de kuvvetle destekliyor. Yasa tüm bölgelerde ve tüm nüfus grupları çapında kuvvetli destek görüyor. Sigara içenlerin bile yüzde 63 oranında çoğunluğu genel itibarıyla yasayı destekliyor. Türk halkının yalnızca yüzde 14'ü sigara ve tütün mevzuatına karşı olduğunu belirtiyor.
Türk halkı, yasayı genel itibarıyla desteklemenin yanı sıra yasanın bürolar ve iç mekanda yer alan diğer işyerleri dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye dağılan belirli işyerleri ve kamuya açık yerlerde (yüzde 90 lehte), metro, havaalanları, mağazalar gibi iç mekanda yer alan kamuya açık yerlerde (yüzde 90 lehte), restoran (yüzde 75 lehte) ve barlarda (yüzde 63 lehte) sigara içilmesini yasaklayan hükümlerini de destekliyor.
Türk halkı sigara dumanına pasif olarak maruz kalmayı sağlık açısından bir risk olarak algılıyor. 10 kişiden 9'u, pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın sağlık açısından çok ciddi (yüzde 67) veya oldukça ciddi (yüzde 24) bir risk olduğunu düşünüyor.