Hemşirelik Yüksek Okulu Müdiresi Prof. Dr. Sebahat Gözüm, vaka ve hasta görmeden hemşire yetiştirilmesinin sıkıntılar doğuracağını söyledi. Prof. Dr. Sebahat Gözüm, hemşirelerin sağlık sisteminin vazgeçilmezlerinden olduğunu belirterek, hemşirelerin iyi eğitim alan, hastaların ihtiyaçlarını önemli düzeyde sağlayan, doktorların bile görevlerini yapabilen kişiler olduğunu bildirdi.
HEMŞİRELİĞİN TARİHÇESİ
Hemşireliğin, İngiliz kökenli Florence Nightingale tarafından kurulmuş bir meslek olduğunu kaydeden Gözüm, “Hemşirelik Haftası’nın kutlandığı tarih, Naytingel’in doğum tarihidir.” dedi.Türkiye’de hemşirelik mesleğinde bir karmaşa mevcut olduğunu anlatan Gözüm, “Farklı düzeyde olan hemşirelerin hepsine hemşire deniliyor ve hepsi aynı maaşı alıyor. Bunun sebebi de görev tanımının yapılmamasıdır. Sağlık Bakanlığı kontenjanları artırdı. Bizim kontenjanımız da 80’den 123 öğrenciye ulaştı. Bu her yıl artırılıyor. Erkek hemşirelerimiz de var. Türkiye’de erkek hemşireliğe tahminlerimizin üzerinde bir ilgi oldu. İlk yıl 15 erkek öğrenci, geçen yıl da 32 öğrenci okulumuza kayıt yaptırdı. Hemşire sayısı az olduğu için refakatçi sisteminin devam etmesinde yarar var. Hemşirelerin sayısının az olmasında, hastanelerin döner sermayelerinden pay ayıramamaları etkili oluyor. Doğu Anadolu Bölgesinde hemşire sayısında açık var.” diye konuştu.
HEMŞİRELİK YORUCU MESLEK
Hemşirelerin, hasta bakımı dışında bir çok işle uğraştığını ifade eden Prof. Dr. Gözüm, “Eczanelerde çalışanlar var. 657 olanlar, 4B olanlar var. Yorucu bir meslek, hemşireler meslek hastalıklarına, bel fıtığı gibi hastalıklara çok yakalanıyorlar.”şeklinde konuştu.
Hemşirelik eğitiminin yalnızca üniversite düzeyinde olması ve bu işi üniversite mezunlarının yapması gerektiğini hatırlatan Gözüm, “Lise mezunu ve 4 yıllık üniversite mezunları gibi aynı ücrete tabi tutuluyor. Türkiye hemşirelik eğitimi konusunda da sıkıntı yaşanıyor. Üniversitemizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Hasta ve vaka görmeden hemşireler yetiştiriliyor ve bunun sıkıntısını göreceğiz. Bu da özellikle hastanesi olmayan üniversitelerde yaşanıyor. Yoğun bakımlar ve acil servilerde çalışan hemşireler sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalabiliyor.” dedi.
Gözüm, 12 Mayıs’ta hafta sebebiyle radyo konuşması yapacaklarını ve Atatürk Anıtı’na çelenk koyacaklarını da ifade ederek, yapılacak etkinliklerde hemşireliğin sıkıntıları ve çözüm yolları hakkında konuşmalar yapılacağını bildirdi.