Geçtiğimiz yılın Ekim ayında yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu, kafaları karıştırmaya devam ediyor. Yeni kanunda; 1 Ekim 2008 tarihinden sonra 18 yaşını dolduran bekar kız çocuklarının, anne ya da babalarının sigortaları üzerinden sağlık hizmeti alabilecekleri hükmü kaldırılırken, sokaktaki vatandaş ise, durumun tam tersi olduğunu düşünüyor.
BUMİN AÇIKLAMA YAPTI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, 18 yaşını doldurmuş kız çocuklarının, sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edip etmeyecekleriyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu’nun, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan İl Müdürü Bumin, anne ya da babalarının sigortaları üzerinden sağlık hizmeti alan kız çocuklarının, yeni yasadaki durumlarını anlattı. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaşını doldurmuş olan kız çocuklarının, evleninceye ya da sosyal güvenceli bir işe girinceye kadar, anne ya da babalarının sigortaları üzerinden sağlık hizmeti alabileceklerini vurgulayan Bumin, aynı hakların, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra 18 yaşını dolduranlar için geçerli olmayacağını bildirdi.
18 YAŞINI DOLDURAN KIZ ÇOCUKLARINA SAĞLIK HİZMETİ YOK!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, “Örneğin, 5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce 18 yaşını dolduran bir kız çocuğu, evleninceye ya da sigortalı bir işe girinceye kadar anne ve babasının sigortası üzerinden sağlık hizmeti almaya yine devam edecek. Fakat kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra 18 yaşını dolduran kız çocukları, eğer okumuyorlarsa ve öğrenci değillerse, anne ya da babalarının sigortaları üzerinden aldıkları sağlık hizmetleri sonlandırılıyor.” dedi.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE YAŞ FAKTÖRÜ
Sağlık hizmetleri için getirilen eğitim şartında da, yine yaş faktörü bulunduğuna dikkati çeken Bumin, “Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 18 yaşını dolduran bekar kız çocuklarına, orta öğretimde 20, yüksek öğrenimde ise 25 yaş sınırı getiriliyor. Yani kız çocukları öğrenci bile olsalar, bu yaşların üzerine çıkılması halinde, sağlık hizmetlerinden yine faydalanamıyorlar.” diye konuştu.
5510 Sayılı Kanun’la ilgili olarak kendilerine en fazla yöneltilen sorunun, özellikle bu hususta olduğunu anlatan Hulusi Bumin, vatandaşın, düzenlemeyi önceki yasayla karıştırdığını ifade etti. Kanunun hükmüne muhatap durumdaki vatandaşların, SGK İl Müdürlüğü’ne başvurması halinde hem bilgilendirileceklerini, hem de yerine getirmeleri gereken işlemlerin anlatılacağını bildiren Bumin, bu yöndeki başvuruların, özellikle sağlık yardımı konusunda istenmeyen durumların yaşanmamasına engel olacağını sözlerine ekledi.
(