Sıcak yaz günlerinde tüketilen soğuk yiyecek ve içeceklerin, diş mineleri üzerinde çok ciddi tahribatlara neden olabilecekleri bildirildi. Serbest Diş Hekimi C. Erdem Özdemir, yaz mevsiminde ağız ve diş sağlığına çok daha fazla dikkat edilmesi çağrısında bulundu. Sıcak yaz günlerinin, dişler üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmasa bile, sıcak nedeniyle tüketilen soğuk yiyecek ve içeceklerin, dişler üzerinde zayıflamalara ve tahribatlara neden olduğunu vurgulayan Özdemir, bu tür durumlarda dişlerde ağrı ve sancımaların görülebileceğini belirtti.
HEKİMLERDEN YAZ UYARISI
Diş Hekimi Özdemir, “Yaz aylarında daha fazla tüketilen dondurma, soda ve limonata gibi soğuk asitli yiyeceklerle içecekler, dişler üzerinde aşınmalara neden olup çürümelere yol açabilir. Bu tarz içeceklerden hemen sonra ağız su ile çalkalanmalıdır. Bu aşamada fırçalamak zaten zayıflamış mine tabakasını tamamen kaybetmemize neden olabilir. Bu şekilde hassasiyet duyan hastaların mutlaka profesyonel bir florür tedavisi görmesi gerekmektedir.” dedi.
AĞIZ SAĞLIĞI İHMALE GELMİYOR
Ağız bakımının, dişler ve dişetleri için yapılabilecek en önemli şeylerden birisi olduğunu vurgulayan Özdemir, “Sağlıklı dişlere sahip olmak iyi görünmeniz ve iyi hissetmenizin yanı sıra; yemek yemenizi ve konuşmanızı da sağlar. Kurallı ve doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımını içeren günlük önleyici bakım, problemleri ortaya çıkmadan önce durdurmanıza yardımcı olur. Problemlerin tedavisine göre ise daha ağrısız, ucuz ve sorunsuz bir yöntemdir. Diş hekimine 6 ayda bir yapılan düzenli ziyaretler dışında; diş çürükleri dişeti hatalıkları ve diğer diş problemlerinin oluşumunu engellemek veya büyük ölçüde azaltmak için hepimizin yapabileceği basit uygulamalar vardır. Bunlar; günde iki defa ve doğru diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak, dengeli beslenmek ve yemekler arasındaki atıştırma sayılarını azaltmak, diş macunu dahil olmak üzere florür içeren diş ürünlerini kullanmak, diş hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda florürlü ağız suyu ile ağzı çalkalamak, eğer sularında florür bulunmayan bir bölgede yaşanıyorsa, 12 yaşın altındaki çocukların florürlü su içmeleri veya florür takviyesi almaları şeklinde sıralanabilir.” diye konuştu.
AĞIZ SAĞLIĞI VÜCUT SAĞLIĞI
Doğru diş fırçalamanın en az iki dakika sürse de, çoğu yetişkinin dişlerini bu kadar süre fırçalamadığını dile getiren Diş Hekimi C. Erdem Özdemir, “Dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamak için kısa ve nazik hareketlerle fırçalayın, dişeti çizgisine özel önem gösterin ve dişlerin arka kısımlarına, bilhassa dolgu, kuron ve diğer restorasyonların çevresindeki alanlara ulaşmaya dikkat edin. Önce üst dişlerinizin daha sonra da alt dişlerinizin dış yüzeylerini fırçalayın. Bunu yaparken diş fırçanızın diş etlerinden dişlerin kesici yüzeylerine doğru süpürme hareketi yapması gerekmektedir. Sonar iki çenenin de iç yüzeylerini fırçalayın. Bütün dişlerinizin çiğneme yüzeylerini yani üst yüzeylerini temizleyin. Daha ferah bir nefes için dilinizi de fırçalamayı unutmayın.” tavsiyesinde bulundu.
AĞRI KESİCİ KULLANMAK YERİNE HEKİME GİDİN
Diş Hekimi Özdemir, ağrıyan diş üzerine herhangi bir ilaç uygulanmasının da yanlış olduğunu belirtti. İlaçların, kimyasal yapıları nedeniyle diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabileceğini dile getiren Özdemir, “Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır. Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa, o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Diş hekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir. Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa, buraya çok az karanfil yağı emdirilmiş pamuk koyulabilir. Karanfil yağı ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken karanfil yağını fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.” diye konuştu.