SAĞLIK BAKANI AKDAĞ'DAN KANSER UYARISI
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Kanser hastalığı ile mücadelede sağlıklı beslenme, sigara ve güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavi önemli bir yer tutuyor" dedi.
Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığı, Türkiye'de gerçekleşen ölümlerde, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Ülkemizde de özellikle sağlıksız beslenme ve yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakaları, önemli sağlık sorunu olarak varlığını sürdürüyor. Dünyada her yıl, 1-7 Nisan tarihleri arasında, kanser hastalığının önemine ve kanserden korunma konusunda alınacak önlemlere vurgu yapmak amacıyla çeşitli aktiviteler düzenleniyor.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımının ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açtığını bildirdi. Sigaranın öldürücü etkileri sonucunda, dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 110 bin kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Bakan Akdağ, "Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her on üç saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Ülkemizde de gerekli önlemler alınmazsa, önümüzdeki 20 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısı yaklaşık 250 bine yükselecektir. Ülkemizde düzenli sigara içen kişilerin yüzde 55'i, 35-69 yaşları arasında hayatını kaybetmektedir" dedi.
Sigaraya karşı savaşın kanser vakalarının yüzde 40'ını yok edeceğine dikkat çeken Akdağ, sigaranın kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer aldığını kaydetti. Akdağ, kadınlar ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35'inin beslenmeye bağlı olduğunu vurgulayarak, şişman kişilerde kanser riskinin iki kat daha fazla olduğunu bildirdi.
Kanser hastalığı ile mücadelede, sağlıklı beslenme, güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Bakan Akdağ, beslenme konusunda vatandaşlara yönelik şu uyarılarda bulundu:
"Hayvansal yağ tüketiminin azaltılması, az yağlı, bol lifli beslenme alışkanlığının benimsenmesi, kepek, yulaf gibi lifden zengin besinlerin tercih edilmesi, bol miktarda sebze-meyve tüketilmesi, kırmızı et yerine tavuk, balık veya kuru baklagillerin yenilmesi oldukça önemlidir. Yağsız beslenmeye özen gösterilmeli, yemekler kızartma yöntemi yerine haşlanmalı veya buharda pişirilmeli, kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinler tercih edilmelidir. Düzenli olarak süt veya süt ürünlerinin tüketilmesi, mangal gibi ateşte pişirme yönteminin tercih edilmemesi, beslenme konusunda kanser hastalığından korunmak için alınabilecek kolay önlemlerdir."