AHLAT SÖKÜME BAŞLADI
Türkiye'nin patates ambarlarından biri olarak bilinen Bitlis'in Ahlat ilçesinde yemeklik patates sökümüne başlandı.Patates yetiştiriciliğin her geçen gün daha geliştiği, kalitenin arttığı ve Türkiye'nin önemli yemeklik patates ambarlarından biri olan Ahlat'ta yüzlerce aile patatesçilik yaparak geçimini sağlıyor. Gerek ülke, gerek yöre ekonomisine önemli katkı sağlayan Ahlat'ta bu yılın ilk ürünün hasadına başlandı. Uzmanların yaptığı incelemelerde ise herhangi bir hastalığına rastlanmadığı ve kaliteli bir ürün pazarı oluşturulduğu ifade edildi.
AHLAT PATATESİ ERZURUM’DA İLGİ GÖRÜYOR
İlçede 10 yıldan uzun bir süredir patates yetiştiriciliği yapan Mesut Subaşı, 2009 yılının ilk yemeklik patatesinin sökümüne başladıklarını belirterek, "Şunda sökümünü yaptığımız milva cinsi patatesin içi sarı ve mükemmel bir tadı var. Toprak zenginliğinden dolayı gübre dahi atmıyoruz. Buna rağmen çok verimli bir patates elde ediyoruz. Çevre il ve ilçelerin gübresiz ve lezzetli yemeklik patatesimize aşırı rağbet ediyor. Kilosunu 55 kuruştan satışa başladık. Özellikle, Bitlis, Van, Ardahan, Erzurum, Ağrı, Muş, ve Hakkari gibi yerler başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin önemli ölçüdeki yemeklik patates ihtiyacını Ahlat karşılamaktadır" dedi.
DOĞU’NUN TARIMSAL MARKASI
2009 yılının ilk patates sökümü için tarlalarda bulunan Ahlat Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Necat Demirden ise burada yaptığı açıklamada, Ahlat patatesinin artık bir marka haline geldiğini kaydetti. Demirden, "Bütün Türkiye'ye Ahlat patatesini ulaştırmaya çalışacağız. Mühendislerimizle devamlı ekim alanlarını kontrol ediyoruz. Yaptığımız incelemelerde patateslerimiz çok sağlıklı. Bu yıl güzel bir ürün elde ettik. Tüm üreticilerimize iyi hasat ve bol kazançlar diliyorum" dedi
ÜRÜN KONTROLÜ
AHZO Ziraat Mühendislerinden Ayfer Akbaba ise yaptığı açıklamada, patates tarlalarında ekim öncesinden hasat dönemine kadar sık sık kontrol ettiklerini belirterek şöyle konuştu:
"Patates için risk olabilecek ağır hastalıklara hiç rastlamadık. Mesela patates siğili veya buna benzer hastalıkların burada hayat bulamaması gerçekten büyük şans. Bu yüzden üretici üretim yaptığında yüzünü güldürebilecek ürün alıyor. Çünkü kaliteli, vasıflı üretim yapılıyor ve çiftçilerimiz zaman içinde bu konunun adeta uzmanı olmuş durumlar. Olası negatif durumlarda neler yapılacağını, hangi çeşidin ekile bilineceğini, nasıl ürün alabileceklerini, yada hangi zamanda nasıl müdahale edebileceklerini çok iyi biliyorlar. Buda Ahlat'ta patates ve patatesçiliğe verilen önemi ortaya çıkarmaktadır"