Türkiye-Gürcistan görüşmelerine Bakü-Tiflis- Erzurum enerji koridoru damgasını vurdu.
Ahmet Davutoğlu, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis- Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars enerji ve ulaşım projelerinin bölgeye istikrar ve refah getireceğinin altını çizdi.
GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze'nin daveti üzerine başkent Tiflis'e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu resmi temaslarına başladı. Davutoğlu ve Vaşhadze ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu burada yaptığı açıklamada, Ankara'nın Gürcistan ile ikili ve bölgesel ilişkilerine önem verdiğini söyledi. Davutoğlu bu çerçevede Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne önem verdiğini kaydetti.
İKİLİ İLİŞKİLER
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ikili ilişkilerin çok iyi durumda olduğunun altını çizdi. Davutoğlu sözlerini şöyle devam etti." Türkiye ile Gürcistan tarihi bağlar ile bir birine bağlı stratejik ortaklardır. Bu tarihi bağlar ile birlikte Türkiye, Gürcistan bağımsızlığını aldıktan sonra da yanında olmuştur ve yanında olmaya devam etmektedir. Dost ve komşu ülke olarak Gürcistan'ın siyasi, ekonomik refahı ve toprak bütünlüğü bizim önem verdiğimiz konulardır. Biz ,bütün komşularımızla olduğu gibi Gürcistan'la da derin sosyal ve ekonomik ilişkiler kurmayı düşünüyoruz. Ortak bölgelerimiz olan Karadeniz'e ve Kafkaslar'da işbirliğine önem veriyoruz. Çünkü; çok iyi biliyoruz ki Gürcistan'da barış ve istikrar sağlanmadan, Kafkasya bölgesine barış ve istikrarın gelmesi çok zor."
Bakan Davutoğlu, Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2 milyar doları aştığını aktardı. Davutoğlu; " Bugünkü görüşmemizde; ekonomik ilişkilerimizi, ekonomik işbirliğinden ekonomik entegrasyona geçirme kararı aldık. " dedi .
"GÜRCİSTAN'IN NATO ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ "
Davutoğlu, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Abhazya sorununun çözümü konusunda Türkiye'nin elinden gelen gayreti göstereceğini aktardı.
Ahmet Davutoğlu, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis- Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars enerji ve ulaşım projelerinin bölgeye istikrar ve refah getireceğinin altını çizdi. Davutoğlu, Türkiye'nin Tiflis'in NATO üyeliğini desteklediği sözlerine ekledi.
Gazetecilerin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki diplomatik ilişki ne zaman başlayacak, bu ilişki bölgesel ilişkileri nasıl etkileyecek? sorusuna ise Bakan Davutoğlu şöyle cevap verdi:"Türkiye ile Ermenistan arasında geçtiğimiz günlerde ilişkilerin normale dönmesi ile ilgili yapılan açıklama önemli bir adımdır. Bu sadece ikili ilişkiler bağlamında değil, Kafkaslara barış, güvenlik ve refahın gelmesi bağlamında da çok önemli bir gelişme. Donmuş krizlerin barışçıl yollarla çözümü suretiyle Kafkasya da ki ortak evimizin bir barış, güvenlik ve refah evi haline dönüşmesini arzu ediyoruz."
Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze de konuşmasında Türkiye'yi dost ve stratejik ortak gördüklerinin altını çizdi. Gürcü Bakan; " Türkiye ile stratejik işbirliği ortaklığımız artarak devam etmektedir. İki ülke dışişleri bakanlıkları arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik çalışmaları yapmaya karar verdik. Bu bağlamda her üç ayda bir ikili görüşmelerimiz olacak." ifadesini kullandı. Tiflis'teki temaslarına devam eden Bakan Davutoğlu bugün Gürcistan Devlet Başkanı Mihaail Saakaşvili tarafından kabul edilecek.