Dünya Sağlık Örgütü’nün, hakkında tehlike alarmını 5’e çıkardığı ‘Domuz Gribi’nin, belirti olarak tıpkı insan gribine benzediği bildirildi.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Rukiye Çetin Seçkin, hava limanlarında bile bir takım tedbirler alınmasına neden olan ‘Domuz Gribi’ hakkında açıklayıcıyı bilgiler verdi.
DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Domuz Gribi’ne, ‘Influenza A’ adı verilen bir virüsün neden olduğunu ve bu virüsün domuzlarda salgınlara sebebiyet verdiğini kaydeden Seçkin, hastalığın belirtilerinin, tıpkı insan gribiyle benzer özellikler taşıdığını belirtti. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme ve halsizlik; bunun yanında bazı vakalarda ise kusma ile ishal vakalarının bildirildiğine dikkati çeken Seçkin, söz konusu virüsün, geçmişte zatürre ve solunum yetmezliği gibi ciddi hastalıklar ve ölümlere de neden olabildiğini ifade etti.
İNSANDAN İNSANA SOLUNUM YOLUYLA BULAŞABİLİYOR
Domuz Gribi’nin, mevsimsel gribin bulaştığı gibi bulaştığının düşünüldüğünü anlatan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Rukiye Çetin Seçkin, hastalığın, kişiden kişiye öksürme ve hapşırma gibi solunum yoluyla bulaştığını bildirdi. Dr. Seçkin, “Hastalık, hasta bir kişinin öksürüğü ya da hapşırığından çıkan damlacıkların masa gibi bir yüzeye temas etmesinin ardından başka bir kişinin bu masaya elle dokunması, ardından ellerini yıkamadan gözlerine, ağzına veya burnuna dokunması sonucu kişiden kişiye geçebilir. Hasta kişi, hastalık belirtileri görülmeden 1 gün önceden başlayarak; hastalandıktan sonraki 7 gün ve daha fazla gün boyunca bulaştırıcıdır. Bu da kişinin Domuz Gribi hastalığına yakalandığını daha henüz öğrenmemişken bulaştırıcı olduğunu göstermektedir. Özellikle de küçük çocuklar, potansiyel olarak daha uzun süre bulaştırıcı olabilir” diye konuştu.
SEÇKİN’DEN DOMUZ GRİBİ’NE KARŞI ÖNEMLİ UYARILAR
Hastalık nedeniyle insanlar için henüz geliştirilmiş b ir aşı bulunmadığını, ancak hastalıktan kurtulmak için rutin bir takım önlemlerin uygulanması gerektiğini kaydeden Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Seçkin, hastalığa yakalanmamak için alınması elzem olan tedbirleri ise şöyle sıraladı: “Öksürdüğünüzde ya da hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kullandığınız mendili hemen çöpe atınız. Öksürdükten ya da hapşırdıktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayınız. Ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmaktan kaçınınız. Çünkü virüs ellerinizle başka kişilerle tokalaşma yoluyla da bulaşabilir. Hasta kişiyle yakın temastan kaçınınız. Genel sağlığınıza dikkat ediniz. İyi uyuyunuz, fiziksel aktivitelerde bulunup, stresten uzak durunuz.”