Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde böbrek ve karaciğer nakli ameliyatları başarıyla sürdürülüyor. Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat, Organ Nakil Merkezi’ni ziyaret eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samih Diyarbakır’a çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
ORGAN NAKLİNDE ARTIŞ
Polat, 2009 yılına çok yoğun bir tempoda başladıkları böbrek ve karaciğer nakli ameliyatlarını artan bir trendle devam ettirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Polat, Giresun’da vefat 57 yaşındaki emekli bir öğretmenin bağışlanan organlarından karaciğeriyle bir böbreğinin, 112 Acil Ambülâns Helikopteriyle gidilerek alındığını ve organ bekleyen iki hastaya başarılı bir şekilde nakledildiğini bildirdi. İstanbul’dan dün gece alınan bir böbreğin de uygun hastaya dün yapılan ameliyatla nakledileceğini ifade eden Prof. Dr. K. Yalçın Polat, şunları söyledi: “Çalışmalarımıza Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Sabri Selçuk Atamanalp Beyefendi büyük destek oldular. Daha önce haftada bir gün ameliyathaneyi kullanabiliyorduk, artık haftada iki gün kullanabiliyoruz. Merkezimizde böbrek bekleyen 300, karaciğer bekleyen 30 hastamız var. Bugüne kadar yaptığımız nakillerin tamamı Erzurum’un dışından. Ben, buradan Erzurum halkına sesleniyorum: Sizler de organ bağışında bulunup hastalarımızın şifa bulmasına destek olun.”
KOÇAK: BU İŞTE EN İYİSİ BİZ OLMAK İSTİYORUZ
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, yaptığı değerlendirmede, kendisinin de bir cerrah olduğunu hatırlatarak, Organ Nakil Merkezinde peş peşe gerçekleştirilen böbrek ve karaciğer nakillerinin, bu işi başaran ekip kadar kendilerine de büyük bir sevinç ve mutluluk yaşattığını ifade etti.
HEKİMLİĞİN ZOR YANLARI
Doktorluk mesleğinin zor bir meslek olduğunu, basın mensupları gibi, doktorların da aslında mesai mefhumuna sahip olmadan görev yaptıklarını hatırlatan Koçak, “Özellikle organ nakli ekibinin işi çok zor. Gece-gündüz, uzak-yakın demeden çalışmaya mecburlar. Belki çoluk çocuklarını dahi ihmal ediyorlar. Sosyal hayatlarını çalışma ortamlarına göre ayarlamak durumunda kalıyorlar. Ama yaptıkları başarılı çalışmalar, insanların şifa bulması, yorgunluklarını unutmalarına yetiyor. Bunu biliyorum, çünkü ben de bir cerrahım.” dedi.
A.Ü. MARKA OLACAK
Atatürk Üniversitesi olarak amaçlarının Türk üniversiteleri arasında en iyi olmak ve yurt dışında da büyük üniversitelerle yarışmak olduğunu ifade eden Rektör Koçak, “Tıp Fakültemiz ve bağlı hastanelerimiz bölgemize hizmet ediyor; bölge ülkelerine de hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Bu amaçla yakında Azerbaycan ve Gürcistan’ı ziyaret edeceğim. Bu ülkelerdeki üniversitelerle de çeşitli işbirlikleri geliştirmek istiyoruz.” diye konuştu.
Rektör Koçak, daha sonra, 24 Nisan’da böbrek nakli yapılan 30 yaşındaki 3 çocuklu Seyfullah Yük ile karaciğer nakli yapılan yedi çocuk annesi 42 yaşındaki Türkan Deniz’i ziyaret ederek geçmiş olsun dedi.