ORMAN KÖYLERİ KORUMA ALTINDA
Dünya Orman Haftası dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu salonunda bir toplantı düzenlendi.
OLTU’DA ORMAN HAFTASI ETKİNLİĞİ
Dünya Orman Haftası sebebiyle Oltu'da düzenlenen toplantıda konuşan Orman İşletme Şefi Semih Erkal, 1950 ila 1980 yılları arasında dünya ormanlarının yüzde 25'nin yok edildiğini söyledi.
Dünya Orman Haftası dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu salonunda bir toplantı düzenlendi. Oltu Orman İşletme Müdürlüğü'nün organize ettiği toplantıya, Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Garnizon Komutanı Tankçı Kurmay Albay Göksel Ahçı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Arslan, İlçe Emniyet Müdürü Alper Uzman, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Mustafa Ceylan ve öğrenciler katıldı.
3 İLÇEDE 95 KÖY, ORMAN KÖYÜ STATÜSÜNDE
Orman İşletme Müdürü Mustafa Güneri'nin açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, kurum çalışmaları hakkında bilgi verildi. Oltu, Olur ve Narman'ı kapsayan bir alandan sorumlu olduklarını belirten İşletme Müdürü Güneri, "Müdürlüğümüze toplam 147 köy bağlı olup, bunların 95'i orman köyüdür. Doğal enerji kaynaklarının en zengini olan ve yüzlerce canlıyı içinde barındıran ormanların önemi her geçen gün daha fazla anlaşılmaktadır. 2005 yılında 4 köye koruma yapılırken bu yıl 5 köye daha koruma yapılacaktır" dedi.
ÇEVRENİN GELECEĞİ, ORMANLARIN KORUNMASINA BAĞLI
İşletme Şefi Semih Erkal ise yaptığı konuşmada, 1950 ila 1980 yılları arasında dünya ormanlarının yaklaşık yüzde 25'inin yok edildiğini kaydetti. Ormanlık alanların yok edilmesinin başlıca nedenlerini sıralayan Erkal, "Çarpık sanayileşme ve kentleşme, hızlı nüfus artışı, hatalı politik uygulamalar, yangınlar, toplumsal ve siyasal bilinç yetersizliği, eğitim ve denetim yetersizliği ormanların yok olmasında başlıca nedenlerdendir. Erozyonu önlemede de büyük öneme sahip olan ormanlarımızın yok edilmesiyle, toprakla dolan baraj gölleri yüzünden dünyadaki yıllık enerji kaybı 6 milyar dolardır" diye konuştu.
EROZYON ORMANLARI TEHDİT EDİYOR
Türkiye'nin tarımsal arazilerinin yüzde 59'unun şiddetli ve çok şiddetli, yüzde 20'sinin ise orta derecede erozyonla kaybedildiğini anlatan Erkal, "Bu durumun önüne geçebilmek için; bilimsel araştırmalar yapmalı, doğal güzelliklerimizin kayıtlarını tutmalı, ülkemizde nelerin olduğunu bilmeliyiz. Daha sonra verdiğimiz zararları ortadan kaldıracak şekilde ormanlarımızı yönetmeliyiz. Bunu yaparken gelecek kuşakları düşünmeliyiz" dedi.