YANLIŞ MESLEK SEÇİMİ,
VERİMLİLİĞİ DÜŞÜRÜYOR
Mutlu bir yaşam için doğru meslek seçiminin önemine dikkat çekilerek, yanlış meslek seçiminin ülke ekonomisine de zarar verdiği bildirildi.
Türkiye İş Kurumu Erzurum İl Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi Eğitim Uzmanı Abidin Erdem, yaptığı açıklamada, meslek seçiminde insanların, ilgi, değer ve beklentilerini bilmesi gerektiğini ve korkular, fiziksel özellikler ve hastalıkların sorgulanarak karar verilmesi gerektiğini ifade etti.
HUZUR İÇİN DOĞRU MESLEK SEÇİLMELİ
Mutlu bir yaşamın doğru meslek seçiminde büyük önemi olduğunu vurgulayan Erdem, meslek seçimi konusunda ilköğretim okulu ve liselerde de eğitim verdiklerini belirterek, ''Çocuklara meslek seçiminin önemini anlatıyoruz'' dedi. İnsanların istemediği bir mesleği icra etmesinin birçok olumsuzluklara neden olduğunu açıklayan Erdem, ''Bazı ülkelerde yapılan araştırmalara göre insanların kişilik özelliklerine göre seçtikleri mesleklerde başarılı ve verimli olduğu, yanlış meslek seçiminde ise verimlerinin düştüğü, bunun da ülke ekonomisine zarar verdiği belirlenmiştir'' diye konuştu.
YANLIŞ SEÇİM VERİMLİLİĞİ DÜŞÜRÜYOR
Yanlış meslek seçiminin verimsizliğe neden olması nedeniyle ülke ekonomisine zarar verdiğine işaret eden Erdem, ''Ülkemizin gelişmesi için insanların kişilik özelliklerine göre yapabilecekleri doğru meslekleri seçmeleri lazım'' ifadesini kullandı.
Anne ve babaların gerçekleştiremediği hayallerini çocukları aracılığıyla gerçekleştirmeye çalıştıklarına dikkat çeken Erdem, ''Özellikle ebeveynler meslek seçiminde çocuklarını özgür bırakmalıdır. Hayallerindeki mesleği çocuklara empoze etmemelidirler'' dedi.
ÇOCUKLAR YÜKSEK MAAŞ VE KARİYER PEŞİNDE
Meslek seçimi konusunda çocukların ilköğretim okulu 7. ve 8. sınıflarda karar vermeleri ve eğitimlerini buna göre düzenlemeleri gerektiğini dile getiren Erdem, şunları kaydetti:''İlköğretim okulu ve liselerde meslek seçimiyle ilgili verdiğimiz eğitimlerde çocukların ilk önce yüksek gelir elde edebileceği ve kariyer yapabileceği mesleklere sahip olmak istediklerini saptıyoruz. Fakat meslek seçimiyle ilgili eğitim sonrası çocuklar kendilerin değerlendirerek, fiziksel özellikleri, ilgileri ve beklentilerine göre meslek seçimlerini yeniden değerlendiriyorlar.''