ORGAN BAĞIŞI BİLİNCİ YETERSİZ DÜZEYDE
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Polat, toplumun organ bağışı konusunda bilinçlendirilmesi için medyaya büyük görev düştüğünü belirterek, ''Reytingi yüksek olan dizilerde organ bağışı konusu ele alınmalıdır'' dedi.
BÖLGE KOORDİNASYON TOPLANTISI
AÜ Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği Organ Nakli Bölge Koordinasyon Toplantısı, Yakutiye Araştırma Hastanesi konferans salonunda yapıldı. Toplantıya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, Erzurum İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Müdürlüğü'nden Uzman Dr. Altay Kökan'ın yanısıra tıp fakültesi öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Polat, burada yaptığı konuşmada, organ naklinin en önemli tedavi hizmetlerinden olduğunu ancak organ bağışı konusunda ülke olarak istenilen seviyeye gelinmediğini söyledi.
ORGAN BAĞIŞI YETERSİZ
Son yıllarda organ bağışında önemli gelişmeler kaydedildiğini ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Polat, ''Organ nakli ve organ bağışı konularında dünya standartlarına ulaşmak için çalışıyoruz. En önemli sorunumuz nakil yapacak organ bulamamamızdır. Avrupa ve Amerika'da 1 milyon nüfus başına organ bağışı yılda 20-30 iken ülkemizde bu rakam 2-3 arasındadır'' diye konuştu.
Halkın hem canlıdan hem de kadavradan organ bağışına soğuk baktığını öne süren Polat, beyin ölümü gerçekleşen çok sayıda kişinin, yakınlarıyla organ bağışı konusunda yaptıkları görüşmelerden sonuç elde edemediklerini belirtti.
MEDYAYA DÜŞEN GÖREV
İnsanların, ölülerinin üzerinde işlem yapılmasını istemediklerini ifade eden Polat, şöyle konuştu: ''Toplumun organ bağışı ve organ nakli konusunda bilinçlendirilmesi için medyaya büyük görev düşmektedir. Batıda organ bağışı ve nakliyle ilgili filmler, diziler yapılıyor, ancak biz daha bunu başaramadık. Reytingi yüksek olan dizilerde organ bağışı konusu ele alınmalıdır.''
Polat, ayrıca, Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde ''3 yılda 30 böbrek nakli yaptıklarını, karaciğer nakli için de 8 ay önce ruhsat aldıklarını'' sözlerine ekledi.
VANÇELİK BİLGİ VERDİ
İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serhat Vançelik ise Erzurum'da organ nakli koordinasyon merkezi kurulmasının ardından bu konudaki çalışmaların arttığını söyledi. Halkın organ bağışı konusunda bilinçlenmeye başladığını ifade eden Vançelik, şunları kaydetti: ''2006 yılında 12 olan organ bağışı sayısı 2007'de 176'ya çıktı. Temel sorunlar yavaş yavaş çözülüyor. Ancak en önemli sorunlarımızından biri beyin ölümlerinin bildirilmemesidir. Gerek kamu hastanelerinde gerekse üniversite hastanelerinde bu konuda bazı sıkıntılar olmaktadır. Bu nedenle, yoğun bakımda çalışan personele yönelik eğitim toplantıları yapacağız.''
AÜ Tıp Fakültesi Yakutiye ve Aziziye araştırma hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Akın Ataş da organ bağışı ve organ nakli konusunda çevre illerle koordinasyon halinde çalıştıklarını söyledi. Toplantıya AÜ Tıp Fakültesi öğrencileri ve öğretim görevlileri ile çevre illerden sağlık personeli katıldı.