EZO Hayvancılık desteklerinde yeni yaklaşımları açıkladı
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, değiştirilmesi düşünülen hayvancılık destekleme sistemini, desteklemede azalma olmaması kaydıyla genel itibariyle olumlu bulduklarını bildirdi.
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, değiştirilmesi düşünülen hayvancılık destekleme sistemini, desteklemede azalma olmaması kaydıyla genel itibariyle olumlu bulduklarını bildirdi.
Hayvancılık Desteklerinde Yeni Yaklaşımlar Raporu hakkında açıklamalarda bulunan Harmandar, “Raporda, destekleme sistemindeki değişiklikle hayvan başına tek ödeme için, “Büyük ve Küçükbaş hayvanların Türk-Vet ve soy kütüğüne kayıtlı olması, örgütlü üretici olması, aşılama programındaki tüm aşıların yapılmış olması, büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama yaptırılmış olması, büyükbaşlar için en az 5 baş anaç hayvan, küçükbaşta ise en az 25 baş anaç hayvana sahip olmak gibi kriterler getiriliyor” dedi.
HAYVANLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI
Hayvanların kayıt altına alınmasının önemine değinen Harmandar, “Bazı kesimler tarafından basına yansıtılan yeni destek politikası fikrinin Doğrudan Gelir Desteğinden farksız görüşlerine katılmamız mümkün değildir. Çünkü DGD, ekiliş yapılan arazide üretilen ürüne bakılmaksızın sadece alana verilen, sosyal amacı ağır basan bir destektir. Oysa anaç hayvan başına tek ödeme sisteminde aranan kriterler ise örgütlenmeyi, ıslahı, işletme ölçeklerinde belli kapasitenin altına düşmemeyi, hastalıklarla mücadeleyi, hayvanları kayıt altına almayı amaçlamıştır.” diye konuştu.
DESTEKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Desteklemelerle ilgili eleştirileri dile getiren Harmandar, “Halihazırdaki Hayvancılık Destekleri hem bürokratik iş yükünü artırmakta hem de kontrolü zorlaştırmaktadır. Desteklerin sektöre etkilerinin ölçülmesine yönelik bir metodolojinin belirlenmemesi ve bu konuda herhangi bir çalışmanın da yapılmaması etkinliğinin ölçülememesine neden olmaktadır. Uygulanan desteklerin zamanında ödenmemesi destekleme politikasının ayrı bir sorunu olarak dile getirilebilir. Talep artırıcı politikaların olmaması sektörde zaman zaman sıkıntılara yol açmaktadır. Devletin piyasaya alımlar yoluyla müdahale etmemesi üreticileri sıkıntıya sokmaktadır. Destekler kaliteli kaba yem üretimine ve kaliteli kaba yem açığının kapatılmasına yeterince katkı sağlayamamaktadır. Desteklerden yüzde 4 gelir vergisi kesilmekte, devlet bir eliyle verdiğini diğer eliyle geri almaktadır. Destekler küçükbaş hayvancılık ve manda yetiştiriciliğine istenilen düzeyde olumlu etki sağlayamamıştır. Besiciliğe desteği TAR-ET Projesiyle, belirli sayıda il ve belirli sayıda üretici ile sınırlandırmak, yaşanan sıkıntıları çözmeye ve belirlenen hedeflere ulaşmaya yetmeyecektir.” Dedi.