ALO KENE HATTIYLA BİR İLK
Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında görülen kene ısırmaları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının artış göstermesi üzerine Erzurum'da Alo Kene Hattı'nı kuran Betis İlaçlama Genel Müdürü Mehmet Nuri Alim, bugüne kadar Türkiye genelinde bin 100 köyde 2 bin 315 hastalık kene vakası görüldüğünü hatırlatarak, bu vakalardan 140'ının hayatını kaybettiğini bildirdi.
KENE HAYATIMIZIN BİR PARÇASI
Sağlık Bakanlığı'nın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili olarak risk haritası çıkarttığına dikkat çeken Alim, "Buna göre vakalar çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde, yani Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu, Samsun, Karabük, Çankırı ve Erzurum illerinde yoğunlaşıyor. Bu demektir ki artık günümüzde keneler hayatımızın bir parçası haline geldi. Artık kenelerden korkmak yerine, kene ile nasıl yaşayabiliriz, kene ile nasıl mücadele edebiliriz onu öğrenmemiz gerekli." diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN HER TARAFINDAN ARANIYOR
Alim, 1 Haziran'da Erzurum'da kurdukları Alo Kene Bilgi Hattı'nın 7 gün 24 saat Türkiye'ye hizmet verdiğini ifade ederek, Türkiye'nin her ilinden ve her konumundaki insanların bilgi almak için kendilerini aradığını söyledi.
KENE OLAYI GEÇİCİ DEĞİL
Türkiye'de kene olayının uzun yıllar devam edebileceğine dikkat çeken Alim, sözlerine şöyle devam etti: "O zaman önce insanlarımızı bilinçlendirelim. Her okulda, her resmi dairede ve haklımıza bu konuda seminerler verelim, insanları kenelere karşı bilgilendirelim. Özellikle kene riski taşıyan bölgelerde daha ağırlıklı olarak çalışma yapılırsa insanlar kene kabusundan psikolojik olarak kurtulabilirler."
İNSANLARI BİLİNÇLENDİRELİM
Alim, insanları okullarda, resmi dairelerde bilinçlendirmek için TBMM'den yasa çıkılması gerektiğine işaret ederek, "Okullarda, resmi dairelerde ve halkımızın yaşadığı en kırsal kesimlerde bile semineler verilsin. İnsanları bilinçlendirelim kabusu ortadan anacak insanları bilinçlendirerek kaldırabiliriz. Alo Kene Bilgi Hattı'na gelen telefonlarda; karanlıkta insanları sinek bile ısırsa kene paniği ile bizi arıyorlar. 'Beni kene mi ısırdı?' diye günde ortalama olarak 50 ile 80 arasında telefon alıyoruz. Bunların yüzde 95'i de sadece 'acabalarla' dolu, kene korkusundan kaynaklanıyor. Bu korkuyu yok etmemiz için insanlarımızı bilinçlendirmeliyiz. Bunun için de başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere siyasilerimiz bir yasa çıkarttırmalı." şeklinde konuştu.