Kafkas Üniversitesi'nde (KAÜ) düzenlenen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Şarbon Bilgilendirme Paneli'nde konuşan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü Başkanı Doç.Dr. Mustafa Ertek, son yıllarda Türkiye'de zoonotik hastalıklarla ilgili güzel gelişmelerin yaşandığını söyledi. En önemli gelişmenin birlikte çalışma kültürü olduğunu ifade eden Ertek, "İşte biz, tarım bakanlığıyla, üniversitelerimizle, tıp fakültelerimizin değerli öğretim üyeleriyle, akademisyenlerle, veteriner fakültelerinin değerli
hocalarıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geliyoruz. Bu karşılıklı dayanışmayla, bilgi ve güç paylaşımıyla bu sorunların üstesinden geleceğimize inanıyoruz" diye konuştu.
ŞARBONLA İLGİLİ TÜRKİYE'DE BİR AYIBIMIZ VAR
'Türkiye'de Hiperendemik Bölgelerde Bacillus Anthracis Enfeksiyonun Moleküler Epidemiyolojisi ve Antbiyorik Direncinin İzlenmesi' projesinin TÜBİTAK projesi olduğunu belirten Ertek, projenin, Erzurum'da Zoonotik Hastalıklar Kongresinde bir araya gelinmesiyle ortaya çıktığını söyledi. O kongrede, "Artık şarbonla ilgili Türkiye'de bir ayıbımız var ve bunu yok etmeliyiz' diye düşündüklerini belirten Ertek, sözlerine şöyle devam etti: "Sonra da Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı karar vererek bu projeye
başladık. Bunun devamı gelecek. Şu an başka projeler de var. Kuduz ve brucellosla alakalı projelere de geçilecek. Brucellos, şarbondan çok çok fazla etkili hastalık. Bununla alakalı da Tarım Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerimizin katılımıyla ortak bir çalışma yapacağız ve 'Brucellos Kontrol Programı' başlatacağız. Bütün bu gayretler sizler tarafından, sahada çalışanlar tarafından aynı heyecanla paylaşılmadığı takdirde biz; şarbonla, brucellosla, kuduzla çok daha uzun yıllar uğraşmak
zorunda kalırız."
ŞARBON’UN ÇIKIŞ NEDENİ
Şarbonun asıl çıkış nedeninin direkt temas olduğunu anlatan Ertek, daha sonra şunları söyledi:
"Aslında bunu engellemek çok kolay. İnsanları eğittiğiniz zaman, hasta hayvana dokunmaması ve gömmesi gerektiğini öğrettiğiniz zaman insan şarbonu artık görmeyiz. Şarbon, yüzde 90'dan fazla direkt temasla bulaşmakta. Komşuya hasta hayvanın etini ikram etmekle masum bir şekilde hastalık bulaşabilir. En fazla Temmuz ve Ağustos aylarında şarbon görülmekte. Eylül, Ekim ve Kasım yine şarbonun görüldüğü aylardır. Bu aylarda demek ki biz; hekimler olarak, veterinerler olarak biraz daha halkı uyarmamız ve daha
dikkatli olmalıyız. Burada hayvan ve insan şarbonu paralel gidiyor. Bir tane hayvan şarbonu vakası varsa bakıyorsunuz bir tane de insan şarbonu vakası var. Dolayısıyla hayvan şarbonunu engelleyecek önlem insan şarbonunu da azaltacaktır."