CANLIDAN CANLIYA NAKİL
Bugüne kadar kadavralardan alınan karaciğerlerin naklinin gerçekleştirildiği Organ Nakli Eğitim ve Uygulama Araştırma Merkezi'nde ilk kez canlıdan canlıya nakil yapıldı. Doğu'da ilk olan ameliyatta, 3 yıldır karaciğer yetmezliği problemi yaşayan Tekman'da çiftçilik yapan Mehmet Gürbüz'e, İstanbul'da inşaat işçisi olan kardeşi Ahmet Gürbüz'den alınan karaciğerin yarısı nakledildi.
OPERASYON 4 SAAT SÜRDÜ
Prof. Dr. Yalçın Polat ve ekibi tarafından gerçekleştirilen 4 saatlik bir operasyonun ardından yeni karaciğerine kavuşan Gürbüz, yıllardır yaşadığı sağlık probleminin artık sona erdiğini söyledi. Mehmet Gürbüz, ameliyat sonrası alnından öptüğü kardeşine fedakarlığından dolayı teşekkür etti.
AĞABEYİSİNİN SAĞLIĞIYLA O DA CAN BULDU
Sağlık problemi yaşayan ağabeyine karaciğerinin bir bölümünü vermekten mutlu olduğunu anlatan Ahmet Gürbüz ise, "Ağabeyimin yeniden sağlığına kavuşması beni çok sevindirdi. Şimdiye kadar kardeştik artık can kardeşiz" diye konuştu.
Aziziye Araştırma Hastanesi Organ Nakli Eğitim ve Uygulama Araştırma Merkezi'nde son bir hafta içerisinde 2 karaciğer ve bir böbrek nakli yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Yalçın Polat, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"İki kardeşin ameliyatına ABD'de Yale Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi Transplantasyon Bölüm Başkanı bize eğitim veren hocamız Prof. Dr. Şükrü Emre de gözlemci olarak katıldı. Ayrıca geçtiğimiz hafta Ordu'da yaşanan trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen bir genç kızdan alınan karaciğer, 3 yıldır karaciğer yetmezliği bulunan 42 yaşındaki Işıl Deveci'ye, bir böbreği ise 8 yıldır diyaliz ünitesine bağlı olarak tedavisi gören 18 yaşındaki Suzan Çağlayan'a nakledildi. Doğu'da ilk kez yaptığımız canlıdan
canlıya nakil olayını geliştirerek rutin hale getirmek istiyoruz. Hedefimiz kısa bir zaman içerisinde pankreas naklini de gerçekleştirmektir."