Kamuda Başarı Ön Plana Çıkacak
"Kamu personeli kanunu taslağı" tartışmaya açıldı.
Kamu personel rejiminde önemli değişiklikler içeren taslakta izin süreleri uzatılıyor, memurlara "başarı değerlendirmesi" kriteri getiriliyor.
Maaş sistemi ile ilgili yenilikler ise çalışmalar tamamlanmadığı için açıklanmadı.
Taslak, memurları ve sözleşmeli personeli kapsıyor.
Taslağa göre, ilk defa göreve alınacaklar için merkezi sınav sistemi devam edecek, ancak belirtilen istisnai kadrolar için sınav gerekmeyecek. İlk defa memur olarak atananlar birinci basamaktan başlayacak ve onuncu basamağa kadar ilerleyebilecek.Bulunduğu basamakta üç yıl çalışanlar bir üst basamağa ilerlemiş sayılacak.Sözleşmeli personelin çalıştığı her yıl ise bir kıdem yılı kabul edilecek.Sözleşmeli personel kısmi zamanlı da çalıştırılabilecek.
Sözleşmenin feshedilmesi, sürenin sona ermesi, pozisyonun kaldırılması, emeklilik hükümlerinin uygulanması ve ölüm halinde sözleşmeli personelin görevi sona erecek.
Taslak, izin durumu ve süreleri ile ilgili olarak işgünü esası getiriyor. Buna göre, yıllık izin süresi, hizmeti 1- 5 yıl arası olanlar için 15 işgünü, 5-15 yıl arasında olanlar için 20 işgünü, 15 yıl ve daha fazla olanlar için 26 işgünü olacak.
Öte yandan, her çalışanın başarı değerlendirme dosyası bulunacak. Değerlendirme,100 tam not üzerinden yapılacak. Ortalaması 59'a kadar olanlar "yetersiz" sayılacak.Notlar, kişiye özel bir yazı ile tebliğ edilecek. Personele 30 gün içinde itiraz hakkı da tanınıyor. 2 defa üst üste olumsuz not alan memurlar, başka bir personel ve başarı değerlendirme amirinin emrine atanacak.10 yılda 4 defa olumsuz değerlendirme alan memurların görevine son verilecek. Değerlendirmesi olumsuz olan sözleşmeli personelin ise sözleşmesi yenilenmeyecek. Bunlar bir daha memur veya sözleşmeli personel olarak istihdam edilemeyecek.
Taslağın ücret sistemi ile ilgili köklü değişiklikler de getirmesi bekleniyordu ancak çalışmalar henüz netleşmediği için bu konuyla ilgili maddelere yer verilmedi.
İş güvencesi açısından memur sendikalarının tepkisine yol açan sözleşmeli personel konusu da taslakta net bir şekilde yer almıyor.