KÖY HİZMETLERİ ÖZEL İDAREYE KALDI
Bir süre önce kapatılan Erzurum Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü’nün yeni kurulacak olan Tarım Bakanlığına bağlı Kırsal Kalkınma Bölge Müdürlüğü’ne tahsisi konusunda alınan karar değiştirildi. Erzurum Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğünün tahsisinde ve kullanımında bulunan hizmet binaları, eğitim birimleri, lojman ve arazi gibi taşınmazları Büyükşehir ve Özel İdare’ye devredilecek.
TARIM BAKANLIĞINA DEVİRDEN VAZGEÇİLDİ
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasının ardından bölge müdürlüklerinin devir işlemleri tam bir kargaşaya dönüştü. Maliye Bakanlığı, Tarım Bakanlığı'nın isteği üzerine Köy Hizmetleri'nin 13 bölge müdürlüğünün yeni kurulacak Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilmesini kararlaştırdı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın şikayeti üzerine bu devir işlemi durduruldu.
Edinilen bilgiye göre, Tarım Bakanı Sami Güçlü, Maliye Bakanlığı'na bir yazı yazarak, Kırsal Kalkınma Bölge Müdürlüğü'nün bölgeler bazında teşkilatlandırılacağına işaret ederek, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı 13 bölge müdürlüğünün taşınmazlarının Tarım Bakanlığı'na tahsis edilmesini istedi. Tarım Bakanlığı'na tahsis edilmesi istenen 13 bölge müdürlüğü şöyle:
"İstanbul, Şanlıurfa, Van, Elazığ, Erzurum, Trabzon, Kastamonu, Kayseri, Konya, Antalya, Adana, Bursa, ve İzmir."
KÖY HİZMETLERİ KIRSAL KALKINMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE VERİLMİŞTİ
Tarım Bakanlığı, AB'ye uyum sürecinde ve yeniden yapılandırma çerçevesinde Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Tarımsal Eğitim ve Destekleme Genel Müdürlüğü'nün (TEDGEM) ve kapatılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün arta kalan hizmetlerini kapsaması için Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü kurmayı planlanıyor. Yasa çalışmaları devam eden Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü AB fonlarından çiftçilere gelecek kaynakları dağıtmak için bölgelerde teşkilat binasına ihtiyaç duydu.
BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNİN TAHSİS KARMAŞASI
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü de tasfiyesinden önceki süreçte gerçekleşen bu yazışmalara olumlu görüş verdi. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı söz konusu illerdeki Köy Hizmetleri Bölge Müdürlükleri'nin tahsisinde ve kullanımında bulunan hizmet binaları, eğitim birimleri, lojman ve arazi gibi taşınmazların devirlerinin kaldırılarak Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü'nün teşkilatlanmasında kullanılmak üzere Tarım Bakanlığı'na tahsis edilmesini kararlaştırdı.
Ancak İstanbul başta olmak üzere bazı illerdeki Belediye ve Valilikler el koydukları bölge müdürlükleri mallarını bırakmayı kabul etmeyerek, Tarım Bakanlığı'na tahsis yapılmasına karşı çıktı. Valilerin sert tepkileri ile karşılaşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, 13 ilin Valisi ile Ankara'da özel bir toplantı yaparak valileri ikna etti. Ancak Bakan Güçlü, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş engeline takıldı. Maliye Bakanlığı bölge müdürlüklerinin il özel idareleri ve belediyelerine devrinin yasa gereği olduğunu belirterek, Tarım Bakanlığı'na tahsis işlemini durdurdu.