KAMU-SEN'DEN 'SAAT BAŞI ÜCRET' ARAŞTIRMASI...
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, IMF'nin niyetinin, Türkiye'deki iş piyasasını küresel sermayenin taleplerine göre düzenlemek ve Türk çalışanını sermayenin kölesi haline getirmek olduğunu savundu.
Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan saat başı ücret araştırması, yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. Avrupa İşveren Konfederasyonu'nun Avrupa'da Ücretler 2006 Raporu'na göre Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında brüt saat başı ücrette Slovakya ile birlikte son sırada bulunduğu bildirildi. Araştırmaya göre, Danimarka'da bir çalışanın saat başına 100 birim ücret aldığı düşünüldüğünde Norveç'te saat başına ücretlerin 78, İsviçre'de 76, Lüksemburg'ta 67, Almanya'da 63 birim olduğu kaydedildi. Açıklamada, İspanya'daki bir işçinin Danimarka'da çalışan bir işçinin yüzde 30'u, Portekiz'de yüzde 18'i, Polonya'da yüzde 13'ü, Macaristan'da yüzde 12'si, Türkiye ve Slovakya'da ise yüzde 10'u kadar saat başı ücret aldığı bildirildi.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, IMF'nin niyetinin Türkiye'deki iş piyasasını küresel sermayenin taleplerine göre düzenlemek ve Türk çalışanını sermayenin kölesi haline getirmek olduğunu kaydetti. IMF'nin her fırsatta Türkiye'deki işsizliğin çözülmesinin önündeki en büyük engelin kıdem tazminatları ve ücretler olduğunu iddia ettiğine işaret eden Akyıldız, buna karşın Türkiye'deki ücretlerin ister nominal olsun, ister satınalma gücüne göre olsun, Avrupa ile kıyaslanmayacak kadar düşük olduğunu vurguladı. İş piyasasındaki hareketliliğin çok olduğu hiçbir ülkede işsizliğe kalıcı bir çözüm bulunmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Akyıldız şu ifadeleri kullandı:
"Önemli olan herkesin insan onuruna yaraşır bir işte, kendisinin ve ailesinin insanca yaşayabileceği bir ücretle çalışmasıdır. Yapılan son açıklamalarla IMF'nin amacının, Türk ekonomisini düzene sokmaktan öteye yabancı sermayenin istediği gibi ücret seviyesinin düşük, işten çıkarmaların kolay olduğu, memursuz, sendikasız bir ülke olduğunu tescil etmektir. Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında ülkemizdeki ücretlerin ne denli düşük olduğu ortadadır. Buna rağmen Avrupa'da işsizliğin en yoğun olduğu ülke yine Türkiye'dir. Bu da işsizliğin önlenmesinde ücret seviyelerinin etkisinin olmadığını ortaya koymaktadır. Yeni iş imkanları oluşturmadan, ithalata dayalı bir ekonomiyle gelişmiş ülkelerin pazarı konumundaki bir ülkenin işsizlik sorununu çözmek ücretleri azaltmakla mümkün olmaz."