İLERİ YAŞTA ANNE OLMAK RİSKLİ
İleri yaşlarda anne olan kadınların çocuklarında ''down sendromu'' görülme riskinin çok yüksek olduğu bildirildi.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı, yaptığı açıklamada, çocuğun fiziki ve ruhsal yönden sağlıklı büyüyebilmesi için anne ve babanın yaşlarının çok önemli olduğunu ifade ederek, ''40'ı aşkın yaşlarda anne-baba olanlar, çocuğun birçok ihtiyacını karşılayamamaktır'' dedi.
İlerleyen yaşta doğum yapan kadınların, genç yaştaki annelere göre ''down sendromlu'' bebek dünyaya getirme oranlarının çok daha yüksek olduğuna dikkati çeken Kadanalı, şunları söyledi:
''Down sendromlu çocuklar, birçok şeyi diğer çocuklardan daha geç öğrenir ve normal gelişme prosedürünü daha geç tamamlar. Bu çocuklar için, aile içi yardımın yanı sıra geliştirme ve rehabilitasyon merkezlerinin yardımı da çok önemlidir. Bunun önüne geçmek için geç yaşta anne olunmamalıdır. Anne olmak için en uygun yaş, 20-35 yaş yaşlarıdır.''
İLERİ YAŞTA ÇOCUK SAHİBİ OLMAK ''BENCİLLİK''
İleri yaşlarda çocuk sahibi olmayı ''bencillik'' olarak nitelendiren Kadanalı, ''Geç yaşta çocuk sahibi olmak, çocuğun çocukluk hakkını elinden almaktır. Çocuk sahibi olmayan anne ve babalar, genellikle tedaviyle ileri yaşlarda bu işi yapıyor. Oysa bunun birçok sakıncası var'' diye konuştu.
Çocuğun sağlıklı gelişebilmesi için anne ve babasıyla oyun oynaması, gezip, eğlenmesi gerektiğini kaydeden Kadanalı, şunları söyledi:
''İleri yaşlarda çocuk sahibi olan çiftler, maalesef çocuğun beklediği ve istediği ilgiyi yeterince gösteremiyorlar. Çocuğun anne ve babayla birlikte zaman geçirmeye, oynamaya, eğlenmeye ihtiyacı vardır. Fakat ilerleyen yaşlarda bu mümkün olmuyor. Bu da çocuğun sağlıklı yetişmesine engel oluyor. Çeşitli ruhsal problemler yaşamasına da neden olabiliyor.''