HUKUKÇULAR, ERZURUM’DA EĞİTİMİ SORGULADILAR
“ Eğitim sektörü çıkmazda”
Erzurum’da eğitim sektörü ciddi sorunlar içinde. Sınıf başına düşen öğrenci sayısı yüksek, öğretmen açığı ciddi boyutta büyüme gösteriyor. Eğitimde kalite ve verimlilik düşük. 2004 LGS ve ÖSS sınav sonuçları Erzurum’un eğitimde ne kadar gerilerde kaldığının en bariz göstergesi.
DERSANELERİN DÜZEYİ OKULLARDAN YÜKSEK
Eğitimde verimlilik azalıp, kalitelilik kaybolmaya yüz tutunca, Milli eğitimce verilmesi gereken eğitim hizmetleri dersanelerden bekleniyor. Dersanelerdeki düzey liseleri geçmek üzere.
Eğitimde kalite ve verimliliğin artırılması sorununun çözümünde hepimize görev düşüyor.
HUKUKÇULAR EĞİTİM SORUNLARINI DEĞERLENDİRDİLER
ERZURUM gazetesi bu bayram sayısında “Eğitim Sorunlarımızı” hukukçulara sorgulattı.
Erzurum Baronsun değerli avukatları eğitim sorununa ilginç yaklaşımlarda bulundular. Haklı ve yerinde tespitler yaparak, çözümler önerdiler.
ERZURUM’a açıklama yapan çok değerli hukukçular Erzurum’da eğitim kalite ve veriminin düşmüş olmasında hem fikir durumdalar.
EĞİTİM SEKTÖRÜNE ACİL YATIRIM YAPILMALI
İldeki eğitim sektörüne yatırımlar yapılmasını isteyen hukukçulara göre eğitimciler de bilgilerini güncelleştirmek zorunda. Öğretmen evi bilgi merkezi haline getirilmeli. Erzurum’da görev yapan öğretmenlere yakacak ve kira yardımı şeklinde özel eğitim tazminatları ödenmeli. İlk ve ortaöğretimde eğitim ve öğretim kalitesi artırılmalı. Erzurum’da gerek eğitim kuruluşları yatırımı ve gerekse de eğitimde verimliliğin artması için Eğitim seferberliği başlatılmalı.
HUKUKÇULARDAN EĞİTİM SAVUNMASI
AVUKAT ÇAVUŞ:”İL MİLLİ EĞİTİM YÖNETİMİ BELİRSİZLİKTEN KURTARILMALI”
Erzurum barosunun değerli avukatlarından Mustafa Çavuş, Erzurum’da Eğitim ve Öğretimin daha kaliteli olması ve verimliliğe kavuşturulması için devletin Milli Eğitim Politikası olması ve bu politikanın değişmemesi gerektiğini savunuyor.
Av.Çavuş Erzurum'da Eğitim ve Öğretim kalitesindeki düşüşün sebepleri arasında Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğündeki atama olaylarının bulunması, Milli Eğitimin çok başlı bir durum sergilemesi bulunduğunu kaydederek şöyle diyor:” Erzurum’da Milli Eğitim Müdürlüğündeki belirsizlik, eğitimde otorite boşluğuna yol açıyor.Otorite boşluğu ciddi sonuçlar doğuruyor. Doğal olarak Eğitim ve öğretimin kalitesini düşürür. Öncelikle Milli Eğitimin yönetimi, kararlı bir yapıya kavuşturulmalı ve yönetimi kesinleştirilmeli”
ÖĞRETMENOKULLARI KAPATILMAMALIYDI
Avukat Mustafa Çavuş Eğitimde kalite ve verim düşmesi olayının bütün Türkiye’de gözlemlendiğini bunun önemli bir sebebinin Öğretmen okullarının kapatılması olduğunu söylüyor.Çavuş şunları aktarıyor bu hususta: “ benim kanaatimce Öğretmen okullarının kapatılması eğitim ve Öğretime bir darbe vurmuştur. Çünkü bu okullarda yetişen öğrenciler kendilerini gelecekte öğretmen olarak görüyorlar ve kendilerini öğretmenliğe hazırlıyorlardı. Öğretmen Okullarında Öğretmenlik mesleğinin aşkı veriliyordu. Eğitim kapasiteleri yüksekti ve öğretmenlik formasyonuna uygun bir eğitim şablonları vardı. Bu okulların kapatılması son derece yanlış olmuş ve eğitimde ciddi sorunlara yol açmıştır”
2.ÜNİVERSİTE SOSYO EKONOMİK KATKI SAĞLAR
Erzurum’da 2. Üniversite’nin açılmasının da uygun olacağını belirten Av.Çavuş, 2. üniversiteyi yalnız ekonomik bağlamda düşünmemek gerektiğini, eğitiminde kalite oludunda böyle bir yatırımın Erzurum’a sosyal ve ekonomik anlamda büyük katkılar sağlayacağını vurguluyor..
AVUKAT DİŞKESER:”ÖĞRETMENEVİ BİLGİ EVİ HALİNE GETİRİLMELİ”
Erzurum Barosu Avukatlarından değerli hukukçu Hakan Dişkeser’e Erzurum’daki eğitim ve öğretim kıvamındaki bozulmanın sebeplerini soruyoruz. Şöyle cevap veriyor Av. Dişkeser:
“Öğretmen evinin Erzurum'un en büyük kahvehanesi durumunda görüntü vermesi, Erzurum’da eğitimde kalite ve verimin düşmesine yol açtığı söylenebilir..İlimizde Eğitime batı illerine oranla fazla önem verilmiyor. Sınıflarda öğrenci sayısı fazla. Buna karşılık olarak da öğretmen açığı çok büyük.”
ŞEHİR EKONOMİSİNDEKİ OLUMSUZLAR EĞİTİMDE KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR
İlin içinde bulunduğu ekonomik olumsuzlukların, eğitimde verimi azaltıp kalite düşmesine yol açtığını savunan Av. Dişkeser şunları belirtiyor:” Her şeyin başı ekonomiden geçiyor.. Eğitimde başarılı olmanın yolu kalkınmaktır. Erzurum ekonomisi ciddi bir darboğazda. Gelir dağılımında adaletsizlik var. Göç ve işsizlik sorunu her geçen gün büyüme sergileyerek, il ekonomisini zedeliyor. Haliyle eğitim sektör ve ortamı da bu olumsuzluklardan önemli ölçüde etkileniyor.Erzurum’da eğitim kalite ve eriminin artması için il ekonomisi iyileşme sürecine girmeli.”
ÖĞRETMENLERE ÖZEL TAZMİNATLAR ÖDENMELİ
Avukat Dişkeser sözlerini şöyle tamamlıyor:” Sonra Öğretmenlerin kalitesi arttırılmalı, okullar düzeyli eğitim ortamına kavuşturulmalı. Eğitimcilerin çağdaş bilgi aktarımı yapabilmeleri ve öğrencilerine düzeyli bilgi aktarımı sağlayabilmeleri için onların maddi sorunları giderilmeli, özellikle Erzurum’da görev yaparak yakacak gibi ekstra giderleri olan öğretmenlerimize özel tazminatlar verilmeli.”
AVUKAT AYRANCI: ”DİPLOMALARIN İŞE YARAMADIĞI DÜŞÜNCESİ VAR”
Avukat Murat Ayrancı Erzurum’daki eğitim düzey ve kalitesine farklı bir yaklaşım sergiliyor.
Avukat Ayrancı, okullardan alınacak bir şey yok kanısının yaygın olduğunu söylüyor ve ekliyor:” Öğrencilerin sıkıntıları var. Okuldan mezun olduktan sonra her hangi bir işe giremiyorlar. Ekonomik yönden sıkıntı çeken, kent ekonomisinin olumsuzluklarından etkilenen ve stres içine giren öğrenci,okulda kendisine bir şeylerin verilmediğini düşünüyor, bu düşüncesini her kesime yaymayı başarıyor.Böyle bir anlayış aynı zamanda öğrencileri öğretmenlere karşı da saygısızlaştırıyor. Eğitim alarak bilgi düzeyimi nasıl yükseltir, çağa uygun bilgiyi nasıl edinirim düşüncesi yerine,, mezun olunacak okulun hangi iş kapısında işe yarayacağı şeklinde biraz da sakat bir anlayış var.”
ÖĞRENCİ VELİLERİ EKONOMİK SIKINTI İÇİNDE, TABİ ÖĞRENCİLER DE
Erzurum’da eğitimde düzey ve verimliliğin artması için, halkın ekonomik sorunlarından arıtılması gerektiğine değinen Avukat Ayrancı öğrenci velilerinin geçim derdinde olduğunu, öğrencilerin de bundan etkilendiğini kaydederek: “Yarınından emin olmayan ve yarınını göremeyen bir toplumda, eğitim düzeyi elbette düşük olur.” diyor.
GENEL EĞİTİM SİGORTASI UYGULAMASINA İHTİYAÇ VAR
Genel Sağlık Sigortası gibi Erzurum gibi geri kalmış ve kalkınmada öncelikli yörelerde “Genel Eğitim Sigortası” uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade eden Avukat Ayrancı Erzurum’da evini geçindiremeyen veliler çocuklarını okutmakta ve onların eğitim giderlerini karşılamakta güçlük çekiyorlar. Genel manzara budur. Eğitimde düzeyin artması için nasıl ekonomik refah gerekiyorsa, ekonomik refahın yolu da iyi eğitimden geçiyor. Birini diğerinden soyutlamak mümkün değil. Ama Erzurum’da eğitim’de verim için ekonomik sorunların giderilmesi öncelik gösteriyor” tespitinde bulunuyor.
Avukat Ayrancı Erzurum’da 2.Üniversite açılması şeklindeki beklenitilerin doğru olmadığını bildirerek: “Erzurum'da 2. üniversite ekonomiye katkı sağlayabilir ama eğitime hiçbir katkı sağlamaz.” Sözleriyle bitiriyor açıklamasını.
AVUKAT AVNİK:”ERZURUM SERMAYE GÖÇÜ YANINDA BEYİN GÖÇÜ DE VERİNE EĞİTİMİN İNSİCAMI BOZULDU”
Erzurum Barosu Avukatlarından Haktan Avnik Erzurum’daki eğitim verimsizliği ve kalite düşüş seyrini değerlendirirken sebepleri şöyle sıralıyor: Göç yüzünden kaliteli öğretmenlerin başka illere gitmesi, Milli Eğitim Müdürlüğünde yaşanan atama krizleri, Erzurum’da halkın yoksulluk sınırı altında bir düzeyde yaşama mücadele vermesi.
HERŞEY NEDENSE GERİSİN GERİYE GİDİYOR
Avukat Avnik şöyle diyor:”Erzurum'da akla gelen her şey geri gitti. Buna bağlantılı olarak eğitim de. Kendisini yetiştirmiş öğretmenlerin şehri terk etmesi eğitim ve öğretimde kalitenin düşmesine neden oldu. Erzurum göç verirken sermayenin yanında bilgi yani beyin göçü de verdi..
ÖĞRETMENLER ERZURUM’DA GÖREV YAPMAYA ÖZENDİRİLMELİ
Ayrıca Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü’nde ki belirsizlik de kaliteyi düşürüyor. Milli Eğitimde yönetim krizi var şeklinde yaygın bir kanı var. Otorite boşluğunu minik öğrenciler bile tespit ediyor. Bu durum Eğitim ve öğretim açısından son derece yanlıştır. Öncelikle eğitimin yönetilip yönlendirilmesindeki belirsizlik giderilmelidir. Erzurum'da eğitim ve öğretimin kalite bakımından iyi bir noktaya ulaşması için deneyimli, bilgili ve tecrübeli öğretmenlerin ile cezp edilmesi lazım. Bunun için de Erzurum’da görev yapacak öğretmenlere kira, yakacak ve eğitim materyalleri konusunda ek bir ödeme yapılmalı ve öğretmenler Erzurum’da görev yapmaya özendirilmelidir.”
ERZURUM YOKSULLUK CENDERESİNDEN KURTARILMALI
Erzurum’da genel ekonomik manzaranın yoksulluk seyri gösterdiğini, vatandaşın zaruri ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlandığını kaydeden Avukat Avnik şunları kaydediyor:” Öyle öğrenci velileri var ki evinin ekmeğini teminde bile zorluk çekiyor. Bunların sayısı çok fazla.
Öğrenci babasından bir kitap istediğinde baba o kitabı alamıyor. Dersaneye gönderemiyor. Çocuğunun cebine simit parası bile koyamıyor. Evlerinde aş kaynamayan çocuklar eğitimi algılamakta zorluk çekiyorlar. Yoksulluk eğitimdeki insicamı da bozuyor. Bunun çaresi eğitimde fırsat eşitliğinin gerçek manada hayata geçirilmesi, okullara kayıt yaptıran her öğrenciye eğitim destek yardımı yapılmasıdır. Aksi halde, Erzurum’un bozuk ve karamsarlık veren ekonomik atmosferi, eğitimde ciddi sorunlara yol açmaya devam edecektir”