HER KÖYE KÜTÜPHANE...
Gönüllülerin oluşturduğu bir grup tarafından başlatılan ''Ulusal Köy Kütüphaneleri'' projesiyle iki ay içinde 60 okula 7 bin 46 kitap ulaştırılması başarıldı.
İstanbul'da bir grup gönüllü tarafından oluşturulan ve yurt genelinde gönüllülerin katılımıyla her geçen gün büyüyen ''Ulusal Köy Kütüphaneleri'' projesinde, köy okullarına kütüphane kurulmasının yanı sıra teknolojik gelişmelerin takibi için de bilgisayar gönderilmesi hedefleniyor.
Proje Başkanı Gazi Güder, yaptığı açıklamada, okuyan, araştıran, sorgulayan bireyler yetiştirilmesine katkı sağlamayı, insanları okumaya, öğrenmeye teşvik etmeyi ve kitap okuyabilmeleri için de ortam hazırlamayı hedeflediklerini belirterek, ''Kitaba ihtiyacı olanlar ile sahip oldukları kitaplara artık ihtiyaçları olmayan kişileri ve kurumları birbirlerine bağlayan bir köprü görevini üstleniyoruz'' diye konuştu.
İnternet ortamında oluşturulan web sayfası ile talep ve bağışları topladıklarını anlatan Güder, ''Bize gönderilen kitapları tasnif ederek isteyen okullara ulaştırıyoruz'' diye konuştu.
Bu projeyle kitaba ve kütüphaneye gereksinimi olan köylerle onlara destek olmak isteyen insanlar arasında gerekli olan koordinasyonu sağladıklarını anlatan Güder, şunları söyledi:
''Eylül ayında köy okullarına ilk kitapları ulaştırmaya başladık. Aradan geçen 2 aylık kısa zaman için 60 okula 7 bin 46 kitap gönderdik. Şu anda tasnifi yapılmış, gönderilmeyi bekleyen 17 bin 857 kitap daha var. Ayrıca tasnifi yapılmamış 3-4 bine yakın kitabı da en kısa sürede isteyen köy okullarına göndereceğiz.''
KÖY OKULLARINI 6 MODELE AYIRDILAR
Kitap ve kırtasiye bağışlarını tutanakla teslim aldıklarını ayrıca para bağışı kabul etmediklerini anlatan Güder, köy okullarını birleştirilmiş sınıf ve yatılı bölge okulu özelliklerine göre 6 modele ayırdıklarını ifade etti.
Köy okullarına belirlenen modellere göre kitap gönderdiklerini kaydeden Güder, ''Kısa zamanda 7 bini aşkın kitabı ulaştırmak bizim için büyük bir başarıydı. İnternet ortamında bu tür çalışma yapan 3-4 grup da yaptığımız başarılı çalışmaları görerek bizimle birleşti'' diye konuştu.
KARGO ÜCRETİ OLMAZSA...
Hedeflerinin kısa bir süre içinde tüm köy okullarına ulaşıp kütüphane kurmak olduğunu anlatan Güder, bunun bir hayal değil başarılabilecek ideal olduğunu vurguladı.
Kitap gönderiminde en büyük sıkıntının kargo ücreti olduğunu ifade eden Güder, ''Kargo ücretini gönüllüler olarak biz karşılıyoruz. Bir kargo şirketi kitap yolladığımız için indirim yaptı. Kargo ücreti olmazsa çok kısa sürede yüzlerce, binlerce köyde kütüphane kurabiliriz'' şeklinde konuştu.
BİLGİSAYAR DA GÖNDERİYORLAR
Şimdiye kadar iki okula bilgisayar gönderdiklerini sözlerine ekleyen Güder, hedeflerinin her talep gelen köye bilgisayar göndermek olduğunu kaydetti.
Köylere gönderilecek bilgisayarlara çeşitli sunum ve kaynak nitelikte bilgileri yüklediklerini anlatan Güder, şöyle devam etti:
''Bilgisayarlara trafik, görgü kuralları gibi sunular hazırladık. Ayrıca bilgi bankası niteliğin de bir program için de çalışıyoruz. Hedefimiz köy okullarındaki çocuklarımızın teknolojiyle tanışmaları sağlamaktır. Bunun için bozuk bile olsa 2. el bilgisayarların bağışını da kabul ediyoruz. Bunları tamir ederek köylere ulaştıracağız.''
ÇILGIN TÜRKLER TALEBİ
Ulusal Köy Kütüphaneleri Proje Başkanı Gazi Güder, okullardan gelen taleplerin başında OKS ve ÖSS'ye hazırlık kitapları, Çılgın Türkler ve Nutuk'un geldiğini, çocuk romanları ve Türk edebiyatı klasiklerinin de talepte ilk sıraları aldığını ifade etti.