ERZURUM’UN DA İÇİNDE YER ALDIĞI 9 DOĞUANADOLU BÖLGESİ İLİNDE
Kırsal kalkınma yatırımlarında hibe desteği
Türkiye’nin bundan sonraki kırsal kalkınma vizyonu, yatırımcılar tarafından hazırlanacak öz sermaye katkılı proje başvurularının desteklemesi ile devam edecek.
Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, altyapının iyileştirilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, alternatif gelir kaynaklarının yaratılması amacıyla hazırlanan ve 6 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projeleri hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
İTO’DA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında kırsal kalkınma projeleri İstanbul Tarım İl Müdürlüğünden gelen ziraat mühendisleri tarafından ilgililere anlatıldı. İstanbul Tarım İl Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisleri Kemal Şirin, Murat Dağlı ve Mehmet Koç 65 ili kapsayan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projeleri (KKYDP) konusunda açıklamalar yaptı, katılımcıların sorularını yanıtladılar. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğde; kırsal alanda tarıma dayalı sanayinin gelişmesi, yaygınlaşması, tabandan yukarıya doğru yaklaşımla katılımcılığı sağlayan, yerel kapasiteyi ve kurumsallaşmayı geliştiren, istihdam yaratma potansiyeli olan, üretici gelirlerini artıran ve çeşitlendiren, uygun kırsal teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını esas alan, kırsal altyapının geliştirilmesi, iyileştirilmesini sağlayan kırsal kalkınma hibe destek programının usul ye esasları yer alıyor.
DOĞU’DAN 9 İL
2005 yılında 16 il bazında pilot olarak uygulanmaya başlayan Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı'nı model olarak Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı diğer 65 il bazında uygulanıyor. Program kapsamında, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Iğdır, İsparta, İçel, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak illerinde Ekonomik Yatırım konuları için bireyler, gruplar ve özel kuruluşlardan, Altyapıya Yönelik Yatırım konulan için Kaymakamlıklar, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ile Sulama Kooperatifleri tarafından teklif edilen yatırımlar destekleniyor.
KKYDP NEDİR?
2006-2010 Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde, tarım üreticilerine kırsal alanda; bireysel veya grup şeklinde, öz sermayeye dayalı projeli yatırımları için, tarım ürünlerinin depolanması, işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlamasına yönelik ekonomik faaliyet yatırımları ile altyapı tesislerine yönelik yatırımları teşvik etmeyi ve desteklemeyi amaçlayan hibe destek programıdır. Kapsadığı ekonomik yatırım konularının içinde; mısır kurutma ve depolama, süt toplama, soğutma ve işleme meyve-sebze depolama, işleme, ambalajlama ve paketleme, alternatif enerji kaynakları kullanılan seraların yapımı, et işleme (Hatay, Malatya, Bolu), bakliyat işleme ve paketleme (Denizli), arı ürünleri işleme ve ambalajlama (diğer iller) yer alıyor. Altyapı yatırım konuları içinde mevcut altyapı tesislerinin; iyileştirilmesine geliştirilmesine yönelik projeler yer alıyor. Bu projeler de köy yolu, köy içme suyu, köy kanalizasyonu ve köy bazlı sulama tesislerini kapsıyor. Programın içinde yer alan Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı Kapsamı ve I.Etap Uygulamalarına ilişkin yönetmelik 23 Ağustos 2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Başvuru süresi, 8 Kasım 2005’te sona erdi. Ekonomik konular için toplam 283, altyapı yatırımları için 545 adet başvuru alındı. Yerel ve merkezi bazda gerçekleştirilen değerlendirme neticesinde toplam 159 proje hibe desteği için uygun bulundu. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında projenin tamamlanma süresi; yatırım projelerinde Hibe Sözleşmesi imzalandıktan sonra en fazla 15 ayda; bu süre içinde kalmak kaydıyla proje sahiplerinin yüklenicilerle yapacağı sözleşmelerden sonra ise en fazla 12 ayda tamamlanması gerekiyor. Katılımcılığın esas olduğu yatırımda, yatırım tutarının yüzde 50’si yatırımcıdan yüzde 50’si devletten sağlanıyor.
KKYDP’NİN AMAÇLARI NELER?
Kırsal alanda, gelir ve sosyal standartları geliştirmek, altyapıyı iyileştirmek, tarım-sanayi entegrasyonu sağlamak, gıda güvenliğini güçlendirmek, tarımsal ürünlerin pazarlama ömrünün uzatılması, alternatif gelir kaynakları yaratmak, mevcut kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğini artırmak, katma değer sağlayacak altyapı tesis etmek, girişimcilik kapasitesi yaratmak, uluslararası kaynakların (özellikle AB) kullanımı için kapasite oluşturmak. Programın en önemli amacı uluslararası fonların kullanımı için yerel kapasite yaratmak. Ülkemizin bundan sonraki kırsal kalkınma vizyonu, yatırımcılar tarafından hazırlanacak öz sermaye katkılı proje başvurularının desteklemesi ile olacak.
HANGİ PROJELER DESTEKLENECEK?
Tarımsal Yatırımların Desteklenmesi Programı Kapsamında aşağıda verilen nitelikleri kapsayan projeler desteklenecek: Tabandan yukarıya doğru yaklaşımla katılımcılığı sağlayan, yerel kapasiteyi ve kurumsallaşmayı geliştiren, istihdam yaratma potansiyeli olan, üretici gelirlerini artıran ve çeşitlendiren, kadın ve genç nüfusun eğitim ve girişimcilik düzeyini teşvik eden, geliştiren, uygun kırsal teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını esas alan projeler destekleniyor. Amaç, tarıma dayalı küçük ve orta ölçekli sanayinin geliştirilmesi. Üretimin değil, üretilmiş ürünlerin işlenmesi yoluyla pazara sunulabilecek hale getirilmesi.
BAŞVURULARI İÇİN GEREKLİ BELGELER
2010 yılına kadar devam edecek programda bireysel başvurular için: TYD programı başvuru formuna ve içeriğine uygun olarak, tam ve eksiksiz olarak hazırlanmış olan proje başvurusu (bütçe formu ve ekleri, gider gerekçeleri, finansman kaynakları, tahmini iş takvimi, projenin özeti eklerini içeren). Çiftçi kayıt belgesi. Yatırım yerinin sahiplik belgesi veya kira sözleşmesi. Başvuru sahibinin imza sirküleri. Teknik ve idari şartname ile projeler (mimari ve uygulama projesi). Keşif özeti (malzeme-metraj ve keşif listesi ile maliyet tahmini). Danışmanlık için görev tanımları (gerekçesi, maliyeti, süresi vb.). Teknik, mali ve ekonomik fizibilite raporları. Tarımsal kredi borcu olup olmadığına dair belge.