HAKLI VE YERİNDE BİR TEKLİF
Eğitim imkan ve seviyesindeki eşitsizlikler yüzünden yakında yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) doğu Anadolu bölgesinin geri kalmış yörelerine artı puan uygulanması istendi.
Hakkari belediye eski başkanı tarafından gündeme getirilen öneriyle Doğu Anadolu bölgesinde artan işsizliğin azaltılması ve göç olgusunun durması için KPSS sınavında geri kalmış yörelere artı puan uygulaması başlatılması istenerek: Galatasaray Lisesi'nden mezun olan bir öğrencinin eğitim ve kültür seviyesi ile eğitim öğretimi boyunca derslerinin yarısı boş geçen, vekil öğretmenlerden ders alan geri kalmış bölgelerdeki lise mezunlarının eğitim ve kültür seviyelerinin bir tutulmaması gerektiği belirtildi.
Eğitimde yaşanan sorun ve aksaklıkların ülkenin geri kalmış tüm yöreleri için geçerli olduğunu belirten Keskin, "Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz'in birçok yöresindeki liseler bu konumdadır. Devlet kurumlarına eleman almak için sınav yapılıyor. Gelişmiş yörelerin çocukları 90 ile 100 puan alırken, istisnai durumdaki süper zekalı birkaç kişi dışında geri kalmış yörelerin çocukları 40 ile 60 puan almaktadır. Buna göre metropollerdeki liseler ile özel okullardan mezun olan gençler kamu kesiminde işe memur ve işçi olarak girecekler. Doğuanadolu’nun geri kalmış yörelerdeki liselerden mezun olanlar ile özel okul ve dershanelere giremeyecek kadar fakir olan aile çocukları ise kamu kesiminde işe giremeyeceklerdir. " dedi.
UYGULAMA EŞİTLİKLE BAĞDAŞMALI
Eşit eğitim şartlarında okumayan, insanları aynı kategoride sınavlara tabi tutmanın eşitlikle bağdaşmadığını belirten Keskin, bu eşitsizliği gidermenin tek yolunun geri kalmış bölgelere artı puan uygulamasıyla sağlanacağını savunarak, şunları söyledi:
"Bakanlar Kurulu kararı veya yasal bir düzenlemeyle bu uygulamaya farklı isimler verilebilir. Böyle bir uygulamayla yöremizin gençlerine de kamu kesiminde çalışma imkanı açılacaktır. Bu genç insanların açıkta kalması çok üzücü dür. 17 Eylül 2006 Pazar günü yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'nın hakkaniyet esaslarında olmasının yolu, eşit şartlarda olmayan gençlere imkan tanınmasıdır. Bakanlar Kurulu bu eşitsizlikten gelen haksızlığa son vermelidir."