GELİŞEN TEKNOLOJİ SULARI KİRLETİYOR
Erzurum Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, suyun canlılar için vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirterek, kaynakların gelişen teknoloji ve nüfus artışıyla birlikte kirlenmekte olduğunu belirtti.
Kullanılabilir su kirliği hakkında açıklamalar yapan Toraman, yeryüzü su kaynaklarının yalnızca yüzde 1.5'inin canlı organizmaların kullanabileceği tatlı su olduğunu vurgulayarak, "Canlılar için bu kadar önemli olan tatlı su, doğada çok kısıtlı olarak bulunmaktadır. İnsan ve canlı yaşamı için hayati öneme sahip olan suyun kullanılabilir olması için tehlikeli kimyasallardan ve bakterilerden temizlenmiş olması gereklidir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi, nüfus artışı gibi etkenlerden dolayı su kaynakları olan dereler, göller ve yeraltı suları aşırı kirlenmeyle yüz yüze kalmaktadır. Yerleşim yerlerinin, sanayi tesislerinin, organize sanayi bölgelerinin atık suları çoğunlukla derelere veya göllere deşarj edilmektedir. Yeryüzündeki su kaynaklarının zamanla azalması, dünya nüfusunun giderek artmasına bağlı olarak su tüketiminin artması ve daha da önemlisi suların ve su kaynaklarının çeşitli nedenlerle kirlenmesi yaşamımızı giderek zorlaştırmaktadır. Su kaynaklarının kirlenme sebeplerini, nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme, tarımsal ilaçlar ve kimyasal gübreler şeklinde 4 başlık altında toplamak mümkündür. Kentleşme ve sanayileşme su kaynaklarının kirlenmesinde en etkili süreçlerdir. Endüstri kuruluş atıklarının arıtılmadan akarsulara verilmesi veya bu atıkların toprağa gömülmesi sonucu bu atıklar yağmur sularına karışarak yeraltı sularının kirlenmesine sebep olabilmektedir" dedi.
ERZURUM’DAKİ SU KAYNAKLARI KORUMA ALTINDA
Toraman, "Bu noktadan hareketle ilimiz sınırları içerisinde mevcut yeraltı ve yerüstü su kaynakları potansiyelini korumak ve en iyi bir şekilde kullanımını sağlamak için üretimleri nedeniyle atık suların oluşumuna yol açan konutlar, ticari binalar, endüstriyel kuruluşlar ve benzeri işletmelerle süt ve süt ürünleri, mezbahaneler, entegre et ürünleri ve kombinalarla işbirliği içerisinde yasal süreçler ve çözüm önerileri şeklinde çalışmalar sürdürülmektedir" diye konuştu.