GÜVENÇ’TEN MUHTARLARA TARIM VE HAYVANCILIK DERSİ
“tarımı bilimsel usullerle yapmak lazım”
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç Olur İlçesinden gelen köy muhtarlarına tarım ve hayvancılık konularında yaptıkları çalışmaları anlatarak onlardan bu konuda tekniğine uygun şekilde çalışmalarını istedi.
İl Özel İdaresi Yemekhanesinde öğle yemeğinde 45 muhtar ile bir araya gelen Vali Celalettin Güvenç tarım ve hayvancılığın bu bölge için çok önemli olduğunu vurgulayarak, işin tekniğine ve fenne uygun yapılması durumunda verimli olacağına dikkat çekti. Güvenç "1.5 yıl önce göreve başladığımda bu şehrin geleceğini nasıl planlarız, zenginliği nasıl yakalarız bunu anlamaya çalıştık. Bu işle ilgilenen kurumlarla, Üniversite ile toplantılar yaptık, çözümler aradık. Gördük ki, Erzurum hayvancılık için çok ideal bir il konumunda. Geçmişte insanlarımız tarım ve hayvancılıkla büyük gelirler elde etmişken son yıllarda niye kan kaybettik dedik ve 5-6- yıllık eylem planı hazırladık. Öncelikle hayvan ırkının değişmesi gerektiği kanaatine vardık. Çünkü Avrupalı kültür ırkı hayvandan 9 ton süt alırken bizim çiftçimiz 900 kilo süt alıyor. Et ve diğer ürünlerde de durum aynı. Bu mantıkla tarım ve hayvancılıktan verim almamız mümkün değil. Ahırlarımızı havasız, fiziki mekanlar uygun değil. Hayvanları gerektiği gibi besleyemiyoruz. 75 litre su verilmesi gerekiyor bir hayvana, vermiyoruz. Yonca otunu satıp yerine saman alıyoruz. Bunun gibi yüzlerce hatamız var. Meralarımıza gerektiği gibi bakmıyor, hor kullanıyoruz. Bütün bunların sonucunda fakirlik oluyor, işsizlik oluyor, göç oluyor. İstanbul'a giden gencimiz bir kapıcılık, bir işporta tezgahının peşine düşüyor, sonunda da kötü niyetli insanların eline düşüyor. Diğer illerden gelen et ve süt ürünlerinin ilimizde tüketilmesi üzüntü verici bir durum. Aslında bütün alanlarda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da bizim potansiyelimiz var. Elimizdeki imkanlara sahip çıkarsak, kurtuluşu dışarıda aramazsak, çalışır çabalarsak bu işi başarırız. Bir silkinelim diyoruz ve bu konuda Olur ilçemizi de pilot ilçe olarak görüyoruz" dedi.
Vali Celalettin Güvenç daha sonra söz isteyen muhtarlara söz vererek hem sıkıntılarını dinledi, hem de çözüm önerilerini aldı.
İl Özel İdaresi’nden sonra Tarım ve araştırma Enstitüsüne giden muhtarlara buradaki hayvancılık tesisleri gezdirildi ve bilgiler verildi.