ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Erzurum Kongresi ‘devlet ebed müddet’ kararlılığıdır’
‘Erzurum Kongresi ‘devlet ebed müddet’ kararlılığıdır’
Özden: 'Erzurum Kongresi en büyük ilham kaynağı'
Özden: 'Erzurum Kongresi en büyük ilham kaynağı'
Ala’dan Erzurum Kongresi mesajı
Ala’dan Erzurum Kongresi mesajı
ASKON'dan Erzurum Kongresi mesajı
ASKON'dan Erzurum Kongresi mesajı
Oral: 'Erzurum Kongresi çok özel öneme sahiptir'
Oral: 'Erzurum Kongresi çok özel öneme sahiptir'
HABERLER>GUNCEL
8 Mart 2008 Cumartesi - 00:00

GÖRME ENGELLİLER “KULAKLARIYLA GÖRECEK”LER

Erzurum'da iki ilköğretim okulu öğrencisinin görme engellilerin adres bulmaları için GPRS tabanlı geliştirdikleri proje, Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği ''Benim Eserim'' yarışmasında il elemelerini geçerek bölge yarışmasına katılmaya hak kazandı.

GÖRME ENGELLİLER “KULAKLARIYLA GÖRECEK”LER

GÖRME ENGELLİLER “KULAKLARIYLA GÖRECEK”LER Erzurum'da iki ilköğretim okulu öğrencisinin görme engellilerin adres bulmaları için GPRS tabanlı geliştirdikleri proje, Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği ''Benim Eserim'' yarışmasında il elemelerini geçerek bölge yarışmasına katılmaya hak kazandı. Erzurum Özel Aziziye İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencileri Taha Köse ve Muhammed Emin Soydan'ın hazırladığı ''Kulaklarımla Görüyorum'' adlı proje çalışması, fen bilimleri dalında bölge seçmelerine gönderilmesine karar verilen 6 eser arasına girmeyi başardı. GPRS TABANLI SİSTEM, SORUNLARI ÇÖZEZECEK Proje hakkında bilgi veren öğrencilerden Köse, bir görme engellinin trafik kazası geçirmesi olayına şahit olduğunu ve bundan çok fazla etkilendiğini belirterek, ''yaklaşık 2 yıl önce yaşadığım üzücü olay sonrası bu projeyi gerçekleştirmek aklıma geldi'' diye konuştu. Görme engellilerin yaşamlarını rahatlıkla sürdürmeleri ve sosyal hayata dahil olmaları için geliştirdikleri projenin önemine dikkati çeken Köse, GPRS sistemlerinin çok yaygın olarak kullanılmaya başlandığına dikkat çekerek, ''Görme engelliler GPRS tabanlı bu sistemle çok rahatlıkla ulaşmak istedikleri yeri varabilecekler'' dedi. SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK? Projelerini GPRS sistemi ile uydudan gelen verileri alıcıya ulaştırma mantığıyla hareket ederek geliştirdiklerini anlatan Köse, ''projemize göre görme engelli kişinin üzerinde kulaklıklı ve sesli uyarı yapan bir GPRS alıcı bulunacak. Bulunduğu yerinden gitmek istediği bölge ulaşması için gerekli yolların nasıl katedileceği kısa sözlü mesajlarla tarif edilecek'' dedi. Bu sistemin kolaylıkla kurulabileceğini sadece Türkçe yer ve yön bilgilerini tarif edecek bilgi sisteminin kurulması gerektiği anlatan Soydan da, Türkiye'deki GSM şirketlerinin çok rahatlıkla bu sistemi geliştirebileceğini kaydederek, ''görme engelliler GPRS alıcısı olarak çok rahatlıkla cep telefonlarını kullanabilir. Bu sistemin geliştirilmesi ülkemizdeki onbinlerce görme engellilerin sosyal hayata çok daha rahatlıkla katılmalarını sağlar'' dedi. DÜNYA’DA İLK PROJE Projeye danışmanlık yapan öğretmen Resul Çelik, yaptıkları araştırmada öğrencilerinin geliştirdiği projenin benzerine rastlamadıklarını söyledi. Öğrencilerini üretkenliğe yönlendirmek için çaba harcadıklarını anlatan Çelik, ''Benim Eserim yarışma jürisi özgün bir eser olduğu için bölge elemelerine eseri göndermeye karar verdi. Bu bizi çok mutlu etti'' dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ERZURUM’UN TANSİYONUNU ÖLÇECEKLER
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, başlattığı "Türkiye'nin ...
ADAY MEMURLAR, EĞİTİM ÇALIŞMASINI TAMAMLADI
Ceza İnfaz Kurumları Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi'nde 7 hafta devam eden ...
TOKAT GİBİ CEVAP
Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
BU YIL 563 PROJE GERÇEKLEŞTİRİLECEK Erzurum'da 2007 yılında yatırımlara ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
Devlet adamlığı dediğin böyle olur Erzurum'da görev yapan karı ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
Müdür Tom, vatandaştan destek istedi Erzurum Emniyet Müdürü Ali ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
ERZURUM OVASI, KAYIP KUŞ CENNETİ Erzurum'da yapılan bilimsel ...
YENİ İLÇE SINIRLARI BELLİ OLDU
Nüfusu 2 binin altında kalan belediyelerin kapatılması ve 43 yeni ilçe ...
Üniversite Tıp Dünyası’nı Erzurum’da buluşturdu
27 yıldır devamlı İstanbul’da yapılan Uluslararası Göğüs Hastalıkları ...
 
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Tost Adaleti ve Diğer Küçük Hesaplar
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Teşekkür Vefadır: Büyükşehir ve Palandöken Belediyesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva