YENİ İLÇE SINIRLARI BELLİ OLDU
Nüfusu 2 binin altında kalan belediyelerin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulması yönündeki kanunun tasarısı üzerinde görüşmeler sürerken, Erzurum’daki yeni yapılanmanın nasıl olacağı da netlik kazanmaya başladı.
Yeni kanunla birlikte ilçe statüsüne kavuşacak olan Palandöken ve Yakutiye’nin, sorumluluk ve sınırlarının nerelerden başlayacağı da belli oldu. Yeni düzenlemeye göre, Kazımkarabekir Belediyesi’ne bağlı bazı mahalleler Palandöken ilçesine dahil edilirken, yine köyler de Palandöken ve Yakutiye ilçesi arasında pay edildi.
YENİ YAPILANMA NEYİ İÇERİYOR?
Yeni yapılanmaya göre; Kazımkarabekir İlk Kademe Belediyesi’nin güneş kısmında kalan, Alibezirgan, Çeperli, Güllü, Hancığaz, Nenehatun, Sığırlı, Şehitler (güney), Toparlak, Uzunahmet ve Yıkılgan mahallelerinin, Palandöken ilçesine bağlanması kararlaştırılırken, aynı belediyenin kuzey kısmında kalan Abdurrahmanağa, Aşağı Sanayi, Aziziye, Çağlayan, Çayırtepe, edip Somunoğlu, Eminkurbu, Evrenpaşa, Gaziler, İbrahim Hakkı, İstasyon (Demirevler) Kavak, Kösemehmet, Mecidiye, Soğucak, Şehitler (kuzey), Şükrüpaşa, Yukarı Sanayi ve Ömer Nasuhi Bilmen mahalleleri de Erzurum ili Yakutiye ilçesine bağlanacak.
MERKEZE BAĞLI KÖYLER İKİ İLÇEYE BAĞLANACAK
Belediyeler Kanunu’nda yapılacak olan yeni düzenleme ile Erzurum’daki köyler de, yeni iki ilçe arasında bölüştürülecek. Buna göre; Dumlu bucağına bağlı Akdağ, Gökçeyamaç, Güngörmez, Güzelyayla, Karagöbek, Kırkgöze, Köşkköy, Söğütyanı, Şenyurt ve Yeşildere köylerinin Yakutiye ilçesine bağlanması kararlaştırılırken, Merkez Güzelyurt Köyü ise, Palandöken ilçesine bağlanacak.
283 İLK KADEME BELEDİYESİNDEN 35’İ İLÇE BELEDİYESİ OLACAK
TBMM’de görüşülmesine devam edilen tasarıya göre; büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilk kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri sona erdirilecek. 283 ilk kademe belediyesinden 35'i, ilçe belediyesine dönüştürülecek. Mahallelerin birleştirilmesi suretiyle 8 ilçe belediyesi kurulacak. 239 ilk kademe belediyesi ise kapatılarak en yakın ilçenin mahallesi haline dönüştürülecek. Tasarının yasalaşması ile Türkiye'deki toplam belediye sayısı 3 bin 225'ten 2 bin 103'e düşecek.
TASARIDA İLÇE OLACAK MERKEZLER
Tasarıya göre Türkiye genelinde kurulacak 43 yeni ilçe ise şöyle:"Adana'da Çukurova, Sarıçam, Ankara'da Pursaklar, Antalya'da Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Diyarbakır'da Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir; Erzurum'da Palandöken, Yakutiye, Eskişehir'de Odunpazarı, Tepebaşı; İstanbul'da Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi; İzmir'de Bayraklı, Karabağlar; Kocaeli'de Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit, Kartepe; Mersin'de Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir; Sakarya'da, Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan; Samsun'da Atakum, Canik, İlkadım."