ERZURUM OVASI, KAYIP KUŞ CENNETİ
Erzurum'da yapılan bilimsel çalışmada Erzurum Ovası'nın bilinmeyen bir kuş cenneti olduğu, ovada sürekli ve dönemsel olarak 182 kuş türünün barındığı belirlendi. Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi liderliğinde Yrd. Doç. Dr. Günay Kaya, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özdemir ve doktora öğrencisi Özgür Aydın Bekar'dan oluşan ekip tarafından 3 yıldır sürdürülen ''Erzurum Ovası'nın kuş turizmi potansiyeli'' konulu araştırmada, Erzurum Ovası'nın kayıp bir kuş cenneti olduğu ortaya çıktı.
ERZURUM OVASI’NA UYDULU ARAŞTIRMA
Proje lideri Yrd. Doç. Dr. Sevindi, yaptığı açıklamada, 825 kilometrekarelik Erzurum Ovası'nda sürekli ve dönemsel olarak barınan kuş türlerinin belirlenmesine yönelik bilimsel araştırmanın 2005 yılından beri devam ettiğini belirtti. Bugüne kadar toplam 219 gözlem gerçekleştirilerek, 44 familyaya ait 182 kuş türünün fotoğraflandığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Sevindi, ''Ovadaki kuşlar, esas barınma alanlarını oluşturan sulak alanların yer gözlemlerinin yanı sıra Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama Laboratuvarında uydu fotoğrafları eşliğinde izlendi. Şimdiye kadar Erzurum Ovası'nda bu kadar zengin bir kuş türünün barındığı bilinmiyordu'' dedi.
SÜRMELİ KIZ KUŞU BİR TEK ERZURUM OVASI’NDA VAR
Yaptıkları çalışmalarda ovasında konaklayan kuşlar arasında en değerlisinin IUCN (Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) tarafından nesli tükenmekte olan ve kırmızı listedeki kuşlar arasında yer alan sürmeli kız kuşunun olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Sevindi, şunları söyledi: ''Yazılı kaynaklara göre, dünya çapında 2000 bireyden oluşan sürmeli kız kuşlarının, en son 2007 yılının ekim ayında 52 birey olarak Erzurum'da konakladıklarını belirledik ve fotoğrafladık. Kara akbaba, bozkır delicesi, ala doğan, büyük su çulluğu, küçük kerkenez, küçük akbaba, alaca sinekkapan gibi popülasyonu dünya genelinde azalan ve koruma altındaki türlerin de Erzurum Ovası'nın misafirleri arasında yer aldığını ortaya çıkardık.''
OVADA 5 MARTI TÜRÜ YAŞIYOR
Erzurum Ovası'nda kıyılarda görmeye alışkın olunan karabatak, kara boyunlu batağanların yanı sıra 5 martı türünün de barındığını anlatan Sevindi, ''Kızıl akbaba, sakallı akbaba, küçük orman kartalı, bozkır kartalı, kaya kartalı, küçük kartal, balık kartalı, Kara Çaylak gibi yırtıcılar da ovaya gelen diğer önemli kuş türlerini oluşturuyor'' dedi.
ŞİMDİYE KADAR YAPILAN EN KAPSAMLI ARAŞTIRMA
Erzurum Ovası'ndaki kuş türlerini belirlemek için şimdiye kadar yapılan en kapsamlı araştırmayı yaptıklarını işaret eden Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi, şöyle devam etti: ''Her geçen gün tür listesine yeni kayıtların eklendiği Erzurum Ovası'ndaki kuş zenginliği kış turizminden sonra kent için en önemli doğal turizm potansiyelini oluşturmaktadır. Kuşların ve özellikle barınma alanlarının korunması durumunda yöre ekonomisine büyük katkılar sağlayacak nitelikte bir ekoturizm alanı açılacaktır. Diğer taraftan kuş çeşitliliğinin incelenmesi, göç hareketlerinin takibi ve türlerin sahaya dağılımlarının haritalanması, kuş gribi gibi güncel hastalıklarla mücadelede son derece önelidir. Tüm olumsuzluklara rağmen Erzurum Ovası'nın kuş zenginliğini koruması bizler için büyük bir zenginlik olduğunu unutmamalıyız''
ÜNİVERSİTE YERLEŞKESİNDE 147 KUŞ TÜRÜ TESPİT EDİLDİ
Bilimsel çalışma kapsamında AÜ yerleşkesinde 147 kuş türünün barındığını tespit ettiklerini de kaydeden Yrd. Doç. Dr. Sevindi, ''Yerleşkede 147 kuş türü fotoğrafladık. Erguvani balıkçıl, gri balıkçıl, gece balıkçılı, sütlabi, yeşilbaş ördek, çamurcun, dere kuşu, su çulluğu gibi kayıtların dışında çok sayıda ötücü kuşun üniversitemiz kampüsünde ürediğini tespit ettik'' dedi.