GENÇ BİLİM ADAMLARININ NABZI
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NDE ATACAK
Türkiye Bilimler Akademisi'nin Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı'na (TÜBA-GEBİP) seçilmiş genç bilimcilerin akademik faaliyetlerini ve programı değerlendirmeyi amaçlayan yıllık toplantısının 8-9-10 Eylül 2006 tarihlerinde Atatürk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Erzurum’da yapılacağı açıklandı. Atatürk üniversitesi Rektörlüğünden yapılan açıklamaya göre; Toplantı, 8 Eylül 2006 Cuma günü saat 18.30'da Açılış Konuşmaları ve Atatürk Üniversitesi’nin tanıtımı ile başlayacak.
9 Eylül Cumartesi günü GEBİP Ödül sahibi genç bilim insanları, gün boyunca dört paralel oturumda, kendi faaliyet alanlarını tanıtacak ve son bir yılda yürüttükleri araştırmalara ilişkin birer sunum yapacaklar. Doğa bilimlerinden sosyal bilimlere, mühendislik alanlarından sağlık bilimlerine kadar çok geniş bir yelpazeye yayılmış olan bu sunumlar, tüm ilgilenen dinleyicilere açık olacak. 9 Eylül Cumartesi saat 18.00’de Akademi Konsey Üyesi Prof. Dr. Metin Gürses “Açık Ders Malzemeleri Projesi” ve Akademi Konsey Üyesi Prof. Dr İlhan Tekeli “Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi“ başlıklı birer konferans verecekler. Toplantı, 10 Eylül sabahı genel bir değerlendirme oturumu ile sona erecek.
GEBİP’İN AMACI
1993 yılında 497 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Türkiye Bilimler Akademisi’ne, diğer görevlerinin yanı sıra, bilimci kişiliğini ve araştırıcılığı özendirmek ve gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek gibi görevler verildi. Akademi bu doğrultuda 2001 yılında ülkemizin araştırmalarıyla ön plana çıktı, 37 yaşını geçmemiş genç bilim insanlarını ödüllendirmek ve Türkiye'de yapacakları araştırma faaliyetlerini desteklemek üzere GEBİP programını başlatıldı. Akademi bu program aracılığıyla, tüm bilim dallarından bugün sayıları 143'e ulaşan üstün başarılı genç bilim insanlarını destekleyerek, ülkemize yetkin bir araştırıcı kuşağı kazandırıyor..
Bilimi ve bilimsel uğraşıyı benimsetmek, desteklemek ve bilimin toplumsal yaşamdaki etkinliğini artırmak amaçlarını güden Türkiye Bilimler Akademisi'nin her yıl başka bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği bu toplantılarda, güncel araştırmaların sunumu ve tartışmalar yanında, üstün başarılı genç bilim insanlarının kendi aralarında etkileşiminin ve Akademi ile olan bağlarının güçlenmesi de sağlanıyor.