Erzurum’da Nargile Kültürü Düşük Düzeyde
Erzurum, nargileyi sevmiyor. Taşmağazalar Caddesi’nde nargile ve pipo satışı yapan Erzurumlu esnaf, şehirdeki sigara tiryakilerinin nargileye ilgi göstermediğini söyledi. Ege Bölgesi’ndeki illerde her köşe başında bir nargile kahvehanesinin bulunduğunu söyleyen Mürsel Güler isimli esnaf, Erzurum’da nargilenin, lüks otellerde sadece aksesuar amaçlı olarak kullanıldığını kaydetti.
NARGİLE’NİN TARİHİ SERÜVENİ
Nargilenin, Osmanlı’da 16. yüzyılın başlarında tanındığını belirten Mürsel Güler, o zamandan bugüne kadar bu keyif aracının insanlığın hayatında yer edindiğini dile getirdi.
Mürsel Güler, “Tütün Amerika'nın keşfinden sonra 1601-1603 yılları arasında Osmanlı'ya girerek kullanılmaya başlanır. Önceleri sadece yabancı memleketlerden yapılan tütün ithalatından gümrük vergisi almakla yetinilirken, tütün tiryakilerinin çoğalması üzerine dönemin din uleması tütün kullanımına karşı fetva çıkarır. Fetva üzerine de Padişah I. Ahmet tütün içmenin yasaklanması hususunda bir ferman yayınlar. Ancak, I. Ahmet'ten sonra tahta geçen Sultan Mustafa ve II. Osman devirlerinde tütün yasağının önemli bir etkisi olmaz. Nargilenin geçmişi de işte bu dönemlere rastlar” diye konuştu.
ERZURUM’DA MERAKLISI YOK
Erzurum’da nargile kullanıcılarının sayısının yok denecek kadar az olduğuna dikkati çeken Mürsel Güler isimli esnaf, Ege Bölgesi’nde nargile bulunmayan tek bir evin bulunmadığını ifade etti.
50 YTL’den başlayarak 500 YTL’ye varan fiyatlar arasında satılan nargilenin, içimi ve tütününün sigaradan farklı olduğunu kaydeden Güler, “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamının insan sağlığına zararlı olduğunu her fırsatta zaten söylüyoruz. Nargile ise, geçmişten günümüze uzanan bir gelenek. Nargilenin sigaradan farklı olan yönü, tütünün dumanının, nargile şişesindeki suyun içerisinde soğutularak çekilmesidir. Fakat ne nargilenin, ne de piponun Erzurum’da meraklısı yok” şeklinde konuştu.